Perkembangan setiap anak berbeza. Walaupun secara luarannya nampak seperti biasa, ada anak di usia 2 tahun masih belum boleh bercakap mengikut usianya. Dalam hal ini anak dikategorikan mengalami masalah speech delayed atau lambat bercakap.

Terdapat beberapa punca dan cara untuk membantu anak-anak yang mengalami masalah speech delayed. Paling penting ibu bapa kena ambil tindakan dan jangan tunggu tanpa berbuat apa-apa.

Menerusi perkongsian Jurupulih Pertuturan, Puan Ruby Atika, ada beberapa perkara ibu bapa perlu tahu mengenai anak lambat bercakap.

Apa yang ibu bapa patut tahu tentang speech delay?

1) lewat perkembangan, bukanlah sejenis penyakit. Bukan penyakit, jadi tak ada ubat. Tak ada sembuh tak sembuh.

2) ada kanak-kanak speech delay yang boleh berkembang sendiri secara natural dan mencapai seperti rakan sebaya. Spontan saja.

3) tapi ramai juga yang tak. Sebab di lapisan dalam speech delay tu rupanya ada masalah tumpuan, kefahaman, ingatan dan komunikasi dua hala. Jadi dia perlu dibantu untuk berkembang.

IKLAN

3) pendedahan skrin sebelum usia 2 tahun dalam tempoh yang lama boleh menyebabkan anak jadi speech delay.

4) tantrum dan speech delay sangat berkait rapat.

5) ibu bapa boleh ajar anak ke tandas, walaupun anak speech delay yang belum boleh bercakap.

6) autism dan speech delay adalah perkara yang berbeza.

IKLAN

7) anak tidak malas bercakap. Tapi dia tak boleh bercakap dan dia perlu dibantu. Suasana berbeza boleh berikan kesan berbeza kepada kanak-kanak. Tapi malas tetap bukan punca anak tidak bercakap.

Majoriti kanak-kanak speech delay ialah lelaki. Majoriti kanak-kanak autism ialah lelaki. Majoriti kanak-kanak disleksia ialah lelaki.

9) ada kajian menunjukkan 18.3% kanak-kanak tadika ada mengalami jangkitan telinga tengah. Masalah pendengaran boleh menyebabkan kanak-kanak jadi masalah bercakap.

10) bercakap pelat / hujung-hujung pada usia dua tahun ialah normal, bukan speech delay. Tapi jika masih tak bercakap atau kurang 50 perkataan pada usia 2 tahun, itu yang terkeluar dari julat normal.

Oleh itu, jika ada dalam kalangan anak-anak kita masih belum boleh bercakap, perlu ambil tindakan segera dan rujuklah pada pakar dengan segera.

IKLAN

Kredit: Jurupulih Pertuturan, Ruby Atika

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)