Dr. Izzar Anwari, suami kepada pelakon popular Ummi Nazeera berkongsi tentang penyakit Pneumokokal di instagramnya. Penyakit Pneumokokal boleh dicegah melalui suntikan vaksin yang diambil.

Jika tidak dicegah, penyakit ini boleh membawa maut. Ramai netizen yang mula sedar akan kepentingan vaksin melalui perkongsian beliau di instagramnya.

Penyakit pneumokokal adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Streptococcus pneumoniae . Ia menjangkiti semua golongan umur tetapi lebih sering menjangkiti kanak-kanak dan warga tua. Penyakit pneumokokal adalah serius dan boleh membawa MAUT.

Bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai jenis jangkitan termasuk jangkitan/radang paru-paru , meningitis (jangkitan saraf tunjang atau otak) , sepsis ( jangkitan darah) , sinusitis (jangkitan sinus) dan otitis media ( jangkitan dalam telinga)

VAKSINASI adalah cara terbaik untuk MENCEGAH penyakit pneumokokal

Menyedari kepentingan vaksin pneumokokal ini, kebanyakkan negara di dunia ni dah memasukkan vaksinasi pneumokokal ni kedalam Program Imunisasi Kebangsaan mereka.Tapi Malaysia belum lagi. So, parents kena dapatkan vaksin ni sendiri di klinik/hospital private

IKLAN

Selain ambil semua vaksin(free) yang diwajibkan di klinik kerajaan tu, ada banyak lagi vaksin extra yang parents boleh ambil untuk anak.Tapi kena keluar duit sendiri la.Dan please ambil sekurang-kurangnya vaksin pneumokokal kalau parents nak pilih satu je extra sebab vaksin ni yang paling penting.

Di Malaysia ada 2 jenis vaksin pneumokokal iaitu Prevera13 dan Synflorix

Prevera13: Vaksin yang mahal sikit sebab dia cover 13 jenis(strain) bacteria pneumokokal

Synflorix: Vaksin ni murah sikit sebab dia cover 10 jenis bakteria pneumococcal

Dua2 vaksin ni kena ambil 4 dos total kalau first dose diberi semasa umur 6 bulan dan ke bawah. (Boleh diberi seawal umur 6minggu)

Tapi, kalau first dose diberi semasa umur lebih 6-11 bulan , cuma perlu kasi 3 dose total. Jimat sikit la.Dah besar lagi pun boleh ambil vaksin ni.Tanya doktor mengenai dos dia

Parents boleh tanya kat klinik jenis vaksin mana dia kasi. Call je klinik tanya harga

So parents yang plan nak buat anak tu, masukkanlah sekali kos nak beri vaksinasi penumokokal dalam perancangan sekali ya. N berbincangla dengan doktor dulu ya kalau ada apa2 persoalan di kalbu (jadual dos vaksin etc). Jangan join group fb antivaksin pula. InsyaAllah demi kesihatan anak yang merupakan tanggungjawab kita.

Sumber: Dr. Izzar Anwari