Ada sesetengah ibu mengalami masalah bengkak susu disebabkan over supply. Tapi, ada juga ibu yang mengalami masalah susu drop tanpa si ibu tahu punca kenapa. Cara pemakanan dijaga dengan baik tetapi masih drop. Mesti ada sebab lain kenapa perkara sebegitu boleh terjadi.

Para ibu tahu tak emosi juga boleh memainkan peranan penghasilan susu badan? Emosi yang terganggu boleh menyebabkan susu badan para ibu drop ataupun tidak dapat menghasilkan susu badan yang berkualiti untuk anak. Emosi anak juga boleh dipengaruhi oleh susu badan ibu tau.

Menurut Owh Dydiana, susu badan boleh drop disebabkan emosi dan mindset yang tidak dijaga dengan baik. Cerita atau drama yang boleh mengganggu emosi tak perlu ditonton sepanjang fasa penyusuan anak.

IKLAN

“Bila emosi bertukar jadi sedih, jadi stress. Auto hormon oksitosin tak dapat dirembeskan dengan baik, tersangkut.

KDrama Sedih Punca Susu Badan Drop, Jaga Emosi Untuk Kekalkan Kandungan Susu Dalam Badan!
Sumber foto: https://www.freepik.com/free-photo/young-asian-pregnant-woman-using-tablet-search-pregnancy-information-mom-feeling-happy-smiling-positive-peaceful-while-take-care-her-child-lying-sofa-living-room-home_6139076.htm#query=menonton%20kdrama%20menangis%20melayu&position=10&from_view=search&track=ais

“Hormon oksitosin ni hormon kegembiraan, hormon kasih sayang yang membantu melancarkan pengeluaran susu ibu dengan lebih baik”.

IKLAN

Tambah beliau, hormon oksitosin dirembeskan ke dalam aliran darah dari bahagian belakang kelenjar pitituari. Hormon oksitosin menyebabkan sel- sel otak di sekelilingi alveoli mengecut dan membolehkan sus mengalir melalui saluran susu dan dihisap keluar oleh bayi dengan lancar.

IKLAN

“Tapi kalau ibu tengah sedih, perjalanan darah jadi tak cantik, kita jadi tak selesa, jadi nervous jadi tak senang duduk jadi terpuruk, boleh dropkan hormon oksitosin tau”. kata Owh Dydiana melalui perkongsian di laman Facebooknya.

Nak susu lancar dan tak drop benda pertama kena buat, jaga emosi.