Selain nasi, roti dan aneka mi, pizza antara makanan yang cukup disukai anak-anak kecil kita. Bentuk dan rupanya yang berbeza ditambah dengan aneka sayuran di atasnya membuatkan kanak-kanak mudah tertarik dengan pizza. Namun menyediakan pizza terasa agak mencabar untuk ibu yang tidak biasa membuatkan.
Tak perlu bersusah payah untuk sediakan pizza sempurna buat anak kecil kita. Cukup hanya taburan sayur, adunan tepung, keju, susu dan mentega sudah cukup buat anak makan bertambah. Resipi perkongsian ibu ini, Ct Hafizah memang ringkas. Jom cuba.
Petang ni Ammar & family makan Pizza cheese je. Ummi cubit jugak tadi geram bau cheese dan bawang putih butter tu menusuk-menusuk hidung suruh makan jangan diet. Memang betul la makanan anak ni sedap walaupun tanpa garam gula semua. Kita yang olah resepi. Jadi ummi share resepi pizza cheese ni.
Pizza Cheese
250gram tepung Faiza
5gram yis
40ml unsalted butter *dicairkan
130ml susu fresh milk
1 biji telur
2 sdb madu (pengunaan madu untuk 1yr & above sahaja)
Cheese beqa
Bahan untuk sapuan atas:
2 biji bawang putih ditumbuk
2 sudu unsalted butter defrost sendiri
Daun bawang
(Semua disatukan)
Tuangkan susu sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Biarkan dalam 2 jam sehingga doh naik kembang.
Dah kembang ambik doh letak atas pan leper tekan-tekan sehingga penuh semua pan. Lorekkan dengan pisau atasnya sapukan bahan yang dah disatukan tadi.
Taburkan black paper & cheese beqa. Biarkan sekejap dalam 20 minit sehingga doh naik sedikit. Bakar pada suhu 190 selama 20 minit mengikut kesesuaian oven sehingga kekuningan. Siap.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Nasi sebagai sajian ruji boleh dipelbagaikan resepinya. Menggunakan bahan-bahan yang berbeza dan cara masak yang berlainan melahirkan rasa dan bentuk hidangan yang berlainan. Si kecil tidak bosan dan tentunya suka!
Ibu ini, Syida Dea Lurve’ A berkongsi tentang sajian nasi yang disediakan olehnya untuk si manja
Morning and happy weekend!
Breakfast Opa hari ni Crispy Rice Patties sebab semalam punya nasi tak laku ?. Ok alang-alang tu nak share terus antara menu Opa yang guna leftover rice. Tahu tak kebaikan dan khasiat nasi sejuk semalam tu?
Kata nya nasi sejuk tu prebiotik. Tau kan prebiotik and probiotik tu penting untuk usus yang sihat? Immune yang kuat datangnya dari usus yang sihat. So jangan takut-takut nak guna nasi sejuk (selagi tak basi la kan) as long as anak anda tak ada masalah GERD atau kembung perut ok?
Ibu yang sering menyediakan sajian untuk si manja perlu kreatif memilih sajian yang disukai dan berkhasiat. Mama papa boleh menggunakan resipi ini supaya nasi yang tidak habis semalam boleh digunakan untuk dihidangkan kepada si kecil tanpa dibazirkan.
Berikut ialah resepinya;
*Oh lupa. Sebagai pemanis apam nie mama letak sikit puree kurma.
Selepas anak menerima suapan bubur kosong 3 hingga 5 hari, selang selikan pula dengan puri kepada anak. Puri membantu anak kekalkan seleranya dan menambah minatnya lagi setiap kali waktu makan.
Apabila memperkenalkan makanan baru, mulakan dengan satu bahan sahaja selama 3 hingga 5 hari berturut-turut. Ini bagi melihat jika bayi anda mempunyai sebarang alahan terhadap makanan tertentu.
Empat resipi di bawah ini boleh mama cuba kerana banyak khasiatnya pada anak-anak kita. Lobak merah, labu, bayam dan sebagainya sememangnya cukup baik buat anak-anak kita. Tinggi khasiatnya. Jom semak bagaimana cara puri anak dihasilkan agar tak hilang khasiatnya.
PURI LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
50gram lobak merah |dikupas dan potong kecil
100ml air susu ibu
CARA MEMASAK:
1. Rebus lobak merah sehingga empuk.
2. Selepas sejuk, kisar dalam mesin pengisar.
3. Tambahkan air susu ibu dan kacau rata. Jika masih pekat, boleh tambahkan sedikit air rebusan lobak merah.
Info: Puri lobak merah menghasilkan rasa yang manis secara semulajadi. Untuk kesan yang lebih sedap, pilih lobak merah yang masih muda dan bersaiz kecil.
PURI LABU
BAHAN-BAHAN:
1 potong labu | dikupas dan potong kecil
100ml susu ibu/ secawan air
CARA MEMASAK:
1. Kukus atau rebus labu dengan 1 cawan air sehingga lembut lebih kurang 20 hingga 30 minit.
2. Masukkan labu yang direbus tadi ke dalam pengisar bersama susu ibu atau air.
3. Kisar halus sehingga mendapat puri yang lembut.
Info: Khasiat yang terdapat di dalam labu membantu mempercepatkan proses pertumbuhan badan bayi dan merangsang kecerdasan otak si kecil.
PURI BROKOLI
BAHAN-BAHAN:
5 kuntum brokoli
100 ml susu ibu/ secawan air
CARA MEMASAK:
1. Rendam brokoli dalam air sejuk.
2. Bersihkan dan kukus sehingga lembut.
3. Kisar dengan susu ibu atau air masak sehingga halus.
Info: Brokoli dikatakan sebagai sayuran yang paling kaya dengan zat antioksidan.
PURI BAYAM DAN AYAM
BAHAN-BAHAN:
50gm oat
1 biji kentang| dikupas dan potong kecil
1 tangkai bayam| dicuci dan mayang
50gm udang| dibuang kulit
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dan rebus kentang sehingga empuk.
2. Setelah kentang empuk, masukkan pula udang dan bayam. Kacau dan masak lagi.
3. Masukkan oat ke dalam pengisar bersama renehan tadi dan kisar sehingga halus.
5. Hidangkan kepada bayi apabila sejuk. Tambahkan air jika perlu.
Info: Udang boleh digantikan dengan sumber protein lain seperti ayam atau pun ikan. Jika tidak mahu merebus, tumis bahan mentah dengan sedikit minyak sehingga empuk.
Panduan mengatur jadual makanan untuk bayi 6 bulan sampai 1 tahun:
Untuk bayi 6 bulan
Susu ibu – seperti jadual biasa atau mengikut permintaan bayi. Bubur nasi– 1 kali untuk 3-5 hari pertama. 2 kali pada minggu berikutnya, kemudian tingkatkan sehingga 3 kali. Kemudian, secara beransur-ansur, tambahkan bahan lain seperti sup stok ayam, kuning telur, puri sayuran ke dalamnya. Puri buah atau/dan snek yang berupa biskit bayi yang dilenyek bersama susu ibu – 1 kali.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.