Siapa ada berderet anak lelaki tentu biasa dengan situasi mereka kerap bergurau, bergaduh dan berbaik semula sampai ibu ayah pun habis idea untuk menangani situasi tersebut.

Anak-anak lelaki memang terkenal aktif dan tak tahu duduk diam. Mereka gemar bermain, bergurau, ketawa tetapi akan berakhir dengan pergaduhan di mana salah seorang akan menangis.

Puas ditegur, dimarahi dan dinasihat tetapi ragam tersebut tetap akan berulang setiap saat dan hanya berhenti apabila mereka tidur. Lebih merisaukan bila anak-anak lelaki buat perangai sama ketika di luar rumah atau di rumah orang.

Menurut Pakar Kekeluargaan & Keibubapaan Dr Rozieta Shaary atau lebih dikenali sebagai Ibu Rose, nasihat ini hanya sesuai untuk anak-anak yang usianya antara 5 hingga 7 tahun. Anak-anak yang kecil daripada itu atau lebih besar daripada itu memerlukan pendekatan yang sedikit berbeza.

Pertama, anak-anak memang suka berseloroh, bermain-main bersama dan adakalanya akan berakhir dengan perkelahian dan jerit-pekik. Ini adalah biasa bagi kanak-kanak yang sedang belajar bertolak-ansur. Jika tidak keterlaluan, tidak perlu untuk campur tangan setiap keadaan.

Kenapa Anak-Anak Lelaki Suka Bergurau, Bergaduh Dan Berbaik Semula? Ini Cara Untuk Atasinya

Namun, jika nampak mereka bertumbuk dan mula fizikal, maka perlu dileraikan dan dihukum jika sudah diberi amaran. Bila menjalankan hukuman, jalankanlah dgn menjelaskan kepada mereka apa kesalahan mereka. Elakkan daripada terus menghukum. Saya tidak menggalakkan memukul untuk anak yang di bawah 10 tahun, anda boleh menggunakan hukuman lain seperti ‘REflection Stool’, taking away privilage atau marah yang membina.

IKLAN

Di masa lain, ambil masa untuk menerangkan pentingnya mereka bermain bersama dan tidak berkelahi. Ambil masa untuk mengajar mereka erti bertolak-ansur. Jangan hanya mengatakan mereka perlu bertolak ansur itu sahaja. Jelaskan, apa erti perbuatan itu, apa natijahnya dan sebagainya.

Beri mereka faham, jika mereka bergaduh di rumah atau terutamanya di rumah orang lain, anda tidak akan membawa mereka ke rumah orang lain. Mereka perlu belajar bermain dengan baik dan bertolak-ansur, share and take turn. Sebelum membawa mereka ke rumah org lain, pastikan anda telah memberi mereka boundaries.

Ajar anak tahu boundaries

IKLAN

Boundaries sangat perlu supaya mereka tahu apa yang mereka boleh buat dan apa yang tidak. Jadi bila mereka melanggar boundaries itu, anda tidak perlu banyak bercakap, anda boleh terus jalankan hukuman yang telah anda beritahu hendak anda jalankan.

Contoh boundaries – Mereka boleh ikut anda ke rumah kawan anda dan bermain dengan baik. Jika mereka bergaduh dan menjerit-jerit. Anda akan ambil mereka dan terus bawa balik dan tidak akan bawa mereka lagi sehingga mereka belajar untuk behave.

Contoh bounderies – Kita nak pergi kedai. Setiap orang hanya boleh beli satu toy yang harganya dibawah RM10. Jika mahu lebih, kena guna duit sendiri. Kita hanya akan berada di kedai itu sampai pukul 4 ptg atau 1 jam. Tunjukkan jam untuk mereka faham. Jika mereka akur, mereka boleh pergi lagi lain kali. Jika mreka tidak akur, maka mereka tidak akan merasa pergi ke kedai itu lagi.

Yang penting, bila sudah set boundaries, kita juga mesti ikut. Jika mereka melanggarnya, maka anda perlu mengambil hukuman yang telah dipersetujui. Anak-anak perlu diajar kesan perbuatan dan pilihan mereka. This teach them to be responsible and learn to take ownership.

IKLAN

Kenapa Anak-Anak Lelaki Suka Bergurau, Bergaduh Dan Berbaik Semula? Ini Cara Untuk Atasinya

Seperkara yang perlu ibu ingatkan di sini. Bila kita tidak mahu anak-anak bergaduh, janganlah pula expose mereka kepada suasana bergaduh. Contohnya di TV, atau game atau kita suami isteri sendiri, janganlah bergaduh di hadapan anak-anak. Ibu harap ini membantu.

Gentle parenting – atau Keibubapaan Lembut dan berhemah bukan bermaksud lembik dan mengikut sahaja kehendak anak. Tetapi memberi anak-anak rasa dihormati dan dikasihi, kerana cara kita menegur dan membetulkan mereka itu penuh kasih dan tegas.

Sumber: Ibu Rose

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI