Pengalaman pertama kali yang tidak mungkin dilupakan. Begitu kata Issey berkongsi kisah menyambut kelahiran bayi sulungnya, Faaeq Fathian yang dilahirkan pada 31 Ogos lalu.

Menerusi Pa&Ma E-Workshop Urus Newborn Baby A-Z yang berlangsung pagi tadi, Issey berkongsi kisah dan pengalamannya bergelar bapa.

Kata Issey pengalaman pertama kali berada di labour room adalah momen yang tidak mungkin dapat dilupakannya. Amat berharga!

“Satu pengalaman yang cukup luar biasa untuk saya. Sepertimana yang semua orang tahu saya ada tiga orang anak tiri yang saya anggap sudah seperti anak kandung saya. Tapi pengalaman menjadi bapa sememangnya cukup luar biasa.

“Banyak benda baru yang saya pelajar, ada juga yang gagal tapi alhamdulillah isteri saya banyak pengalaman dan mak mentua juga banyak membantu. Alhandulillah,” kongsi Issey memulakan bicaranya ketika bersiaran secara langsung menerusi E-Workshop Pa&Ma pagi tadi.

Menurut kata Issey, pengalaman pertamanya berada di labour room melihat perjuangan isteri antara pengalaman yang tak dapat dilupakannya.

“Saya nak cerita dekat labour room lagi, yang bestnya anak saya lahir 31 Ogos iaitu Hari Merdeka. 30hb lagi isteri dah sakit-sakit perut, esok pagi baru isteri saya masuk labour room. Sebab pkp saya memang tak boleh masuk labour room awal dan bila dah sampai waktunya barulah saya dibenarkan masuk.

“Saya masuk masa dekat hendak bersalin. Bila masuk saja doktor sambut saya, saya menggigil tengok keadaan isteri waktu itu. Doktor pula yang risau tengok saya dan takut saya pengsan. Jujur saya takut nak tengok isteri waktu itu.

“Bila doktor cakap kepala dah nak keluar, saya mula gelabah. Doktor panggil saya untuk tengok, bila pertama kali tengok anak, air mata saya terus tumpah dan ketika itulah saya dah fikirkan tanggungjawab saya. Saya kena jaga amanah Allah ini dan perlu jadi lebih baik.

“Sebelum ini dah ada tanggungjawab pada tiga anak saya tapi bila tengok depan mata sendiri terus rasa keinsafan. Pengalaman yang saya tak boleh lupa,” kongsi Issey lagi.

IKLAN

Banyak belajar dari Youtube
Ketika di tanya mengenai pengalaman menguruskan anak kecilnya itu dan perbezaan menguruskan kesemuanya, kata Issey dia banyak mempelajari pelbagai ilmu di Youtube selain dibantu oleh isterinya yang banyak pengalaman menguruskan anak-anak.

“Anak-anak tiri saya dah macam anak kandung sebab saya jaga amanah tu sejak kahwin lagi. Kalau perbezaan, anak-anak sebelum ini semua dah besar, jadi saya kekok sebab masih bayi.

“Kalau dengan anak dah besar boleh la kita berkomunikasi, dengan baby ni susah pula. Dia menangis saja.

“Jujur saya banyak belajar macam-macam perkara melalu Youtube. Contoh saya cari apa sebab baby menangis, jadi saya belajar dari situ. Lama-lama sangat dah tahu setiap kali anak menangis.

“Cerita mengenai bangun malam, cabaran untuk saya sebab saya on air pagi, pukul 4 lebih saya dah keluar rumah sebab nak on air pukul 6 pagi. Jadi susah juga nak berjaga baby menangis malam-malam.

“Bagi saya, kalau nak bantu isteri, nak susukan anak kita bangun dan duduk di sebelah bertanya keadaan isteri pun dah cukup memadai. Itulah yang saya buat. Saya bangun dan bantu isteri mana yang patut. Bagi semangat pada isteri. Bila nak on air memang mengantuk tapi semua ini pengalaman baru bagi saya.

IKLAN

Malah kata Issey lagi, bergelar ayah kepada Faaeq Fathian atau digelar Baby Iyyen oleh Issey sekeluarga banyak mengajarnya pelbagai ilmu baru yang tidak pernah terfikir olehnya sebelum ini.

“Salah satu perkara yang cukup mengajar Issey adalah merubah keadaan dan situasi bergantung kepada anak. Contoh cara nak mandikan anak dengan air suam bukanlah air suam mengikut suhu kita sebaliknya kena kenakan air ke siku, barulah sesuai dengan suhu bayi.

“Begitu jugalah bila hendak buka penghawa dingin. Perlu sesuaikan dengan suhu sesuai untuk bayi. Anak tak suka suhu sejuk, terpaksalah saya ikut cara anak. Benda-benda macam inilah saya dapat ilmu baru untuk diri saya sendiri,” kongsinya lagi.

Belajar jadi support system terbaik

Malah kata Issey lagi, suami adalah support system terbaik untuk membantu isteri di rumah. Kalau bukan menguruskan urusan rumah tangga, ambil alih untuk menjaga anak.

“Bagi suami, ambillah tugas-tugas lain untuk membantu isteri bagi meringankan beban isteri. Kalau bukan jaga anak, uruskan perkara-perkara lain.

IKLAN

“Suami support system yang penting untuk pastikan emosi isteri berjalan lancar. Masalah kalau emosi isteri tak diuruskan dengan baik. Bagi saya isteri tak happy susah nanti.

“Baby Iyyen dah nak masuk tiga bulan, jadi saya gunakan masa sebaik mungkin dengan dia. Orang kata hubungan kita dengan anak paling baik adalah 12 tahun pertama. Dalam masa 12 tahun pertama inilah kita gunakan sebaik mungkin. Jadi tunjukkanlah kita sebagai bapa yang baik pada anak,” kongsinya lagi.

Menarik: Dah Macam Buat Konsert, Dato Siti Kongsi Gelagat Aafiyah Nyanyi, Sedap Ikut Tempo!

Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)