Masalah kaki bengkak selalu membuatkan ibu hamil rasa tidak selesa. Bukan hanya kaki bengkak bahkan masalah kaki kejang atau leg cramps juga sering membuatkan ibu hamil rasa terganggu, lebih-lebih lagi ketika waktu tidur.
Menurut Dr Muhammad Izzat, masalah kaki kejang ketika waktu tidur selalu membuatkan rasa tidak selesa. Namun ini yang boleh dilakukan ketika kekejangan.
Leg cramps – real in pregnancy!
Hampir 50% pesakit saya mengadu ada leg cramps. Kekadang tengah tidur pun boleh ada kekejangan tetiba. Bukan tu je, ramai mak-mak tetiba dapat cramp masa tengah sibuk meneran masa bersalin. Sian tengok tau.
Tips menghadapi kaki kejang masa mengandung :
1) Bengkokkan hujung kaki tu melawan arah cramp
2) Angkat tinggi sikit kaki sambil-sambil buat senaman regangan.
3) Cuba berjalan. Yela tengah cramp macam mana pulak nak jalan. Memang susah, tapi berjalan adalah satu kaedah yang efektif untuk kurangkan cramp.
4) Buat urutan ringan pada muscle yang cramp.
Cara nak elakkan cramp kaki terjadi:
1) Sentiasa buat senaman regangan otot kaki – 2/3x sehari.
2) Sentiasa bergerak aktif dan banyakkan berjalan.
3) Pastikan kekal terhidrat dengan minum air yang mencukupi.
Biasa sangat mak mak ni cramp masa tengah meneran bersalin. Sempat la juga ajar buat senaman stretching masa tengah cramp tu.
Belum sempat settle cramp tu, contraction datang pulak. Aduhai.
Artikel berkaitan: Jangan Anggap Seri Ibu Mengandung, Bengkak Kaki Teruk Mungkin Tanda Praeklampsia!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bimbang Hb Rendah Bahayakan Diri Dan Bayi Ini Patut Anda Buat
Bagi ibu hamil, makluman tentang paras Hb rendah adalah antara yang sering menjadi igauan. Ramai yang mengeluh dan menyatakakan ketidakpuashatian kepada jururawat dan doktor yang memantau kehamilan masing-masing.
Adakah anda faham apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan Hb rendah dan mengapa anda disaran untuk sentiasa menjaga paras Hb? Untuk makluman anda, kira-kira satu daripada lima kehamilan adalah berisiko mengalami anemia.
Daripada sudut perubatan, anemia yang kerap kali dialami oleh golongan ibu hamil berpunca daripada kekurangan hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah. Ia boleh dikesan melalui ujian darah iaitu apabila paras Hb dalam sel darah merah kurang daripada 11gm/dl.
Semasa hamil, tubuh akan menghasilkan lebih banyak sel darah merah untuk menyokong perkembangan bayi. Kekurangan Hb boleh menyebabkan tubuh kekurangan oksigen, lalu mendedahkan anda dan bayi kepada beberapa risiko.
Walau bagaimanapun, dengan pantauan doktor dan langkah keselamatan yang diambil sejak awal, tidak mustahil anda boleh melahirkan bayi secara normal. Jadi, pastikan anda menjaga kesihatan fizikal serta mental dengan baik seperti yang dinasihatkan oleh doktor.
Bagi mengurangkan risiko, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki bacaan Hb.
1. Memakan makanan kaya zat besi
Antara sumber makanan kaya zat besi yang baik terdiri daripada beberapa kumpulan makanan yang bersumberkan haiwan seperti daging, hati ayam, limpa, kerang, ikan, sotong dan ikan bilis. Manakala daripada sumber sayuran pula boleh diperoleh daripada
pegaga, pucuk paku, kangkung, bayam dan kailan. Jadi, anda disaran untuk memastikan diri mengambil sekurang-kurangnya satu jenis makanan daripada sumber haiwan dan sayuran setiap hari.
2. Mengambil pil atau suplemen yang dipreskripsikan oleh doktor
Sekiranya anda didiagnosis dengan masalah Hb rendah ketika hamil, doktor akan membekalkan ubat khas untuk mengatasi masalah ini. Di Klinik Kesihatan, selalunya pil hematinik akan diberikan, di mana ia terdiri daripada empat jenis pil iaitu pil zat besi, pil asid folik, pil vitamin C dan pil vitamin B kompleks. Selain daripada empat jenis pil ini, anda juga mungkin dibekalkan dengan ubat lain seperti Zincofer atau Iberet. Pastikan anda mengambil pil ini setiap hari mengikut dos yang disarankan oleh doktor.
3. Elakkan kafein atau makanan yang menghalang penyerapan zat besi
Dalam usaha memastikan penyerapan zat besi berlaku dengan lebih efisyen, elakkan diri daripada minum atau makan bahan yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, minuman berkola atau minuman bercoklat, terutamanya dalam tempoh dua jam selepas pengambilan pil zat besi.
Selain daripada makanan atau minuman yang mengandungi kafein, susu juga mampu menjejaskan penyerapan zat besi dalam tubuh. Oleh yang demikian, anda perlu menjarakkan pengambilannya sekurang-kurangnya dua jam selepas memakan ubat.
4. Lebihkan makanan yang membantu penyerapan zat besi
Makanan yang membantu meningkatkan penyerapan zat besi terdiri daripada makanan yang kaya dengan vitamin C. Oleh itu, anda digalakkan untuk makan pil hematinik bersama air kosong atau jus buah-buahan untuk proses penyerapan yang optimum. Selain daripada itu, anda juga digalakkan untuk mengambil lebih banyak buah dan sayur yang kaya dengan vitamin C dalam menu harian. Antaranya jambu batu, limau, betik, tomato, dan sebagainya.
5. Mematuhi rutin pemeriksaan antenatal setiap bulan
Pastikan juga anda sentiasa mematuhi rutin pemeriksaan antenatal supaya tahap kesihatan anda dan kandungan dapat dipantau dengan teliti. Jika didiagnosis mengalami anemia atau Hb rendah semasa hamil, biasanya anda perlu datang untuk pemeriksaan yang lebih kerap, iaitu setiap dua minggu sekali.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Contoh Pengiraan Kalori Untuk Ibu Hamil Berpuasa. Penting Cukup Semua Nutrisi!
“Haish kalau puasa risau baby tak cukup makan, nanti kecik pulak..Tapi…mak ai nak ganti satu bulan puasa lepas bersalin, dah la masa tu menyusu jugak..”
Bagi orang yang tak ada apa-apa masalah tak risau sangat bab puasa ni, cuma untuk ibu mengandung berapa banyak sebenarnya kalori yang perlu diambil dan makanan jenis apa sesuai untuk kekalkan tenaga.
Perkongsian dari Dietitian Fizah Sobri ini sangat membantu ibu mengandung untuk berpuasa.
1. Adakah selamat untuk berpuasa ketika mengandung?
Apa-apa tanya doktor. Saya tak tahu mommies ni keadaan macam mana, kandungan macam mana, ada penyakit ke tak atau sebagainya. Lebih baik tanya dari tak tanya…
2. Apakah simptom yang tunjuk saya perlu berbuka puasa?
Ibu ibu juga perlu tanya doktor untuk simptom-simptom. Setiap pregnancy berbeza…
3. Apa yang saya perlu ambil untuk pastikan pertumbuhan baby saya tak terjejas?
Ibu mengandung perlukan anggaran 1800-2000 kalori sehari. Semua ni dibahagikan ketika waktu puasa.
– sahur 800 kalori-900 kalori
– berbuka 800 kalori-900kalori
– moreh(minum malam) 200 kalori
Jadi macam mana saya nak tahu saya ambil berapa kalori. Tak reti nak kira-kira cam dietitian ni. Relax…
Rupa 800-900 kalori senang je, mommies perlu ambil
1. 3 bahagian protein
2. 3-4 bahagian karbohidrat
3. 1 bahagian buah/kuih
4. 1-2 bahagian sayur
Kalau saya letak atas pinggan 1/2 pinggan nasi, 1/4 pinggan lauk,1/4 sayur tambah 1 biji buah/3 biji kurma/kuih dan 1 cawan susu/jus buah.
Nampak banyak? Tak lah..cer tengok dekat gambar…tu hidangan atas pinggan. Belum lagi yang ditambah dekat tepi macam dessert la,kuih la
Tu pun menu yang biasa belum lagi yang ambil fast food,yang tambah air manis khas ada waktu Ramadan. Itu amik sikit je pun dah boleh capai.
Tip masa berbuka
Ambil pinggan kosong, letak sayur, letak lauk baru letak nasi.
Ambil kurma dan 1 lagi buah/kuih letak tepi
Tuang air letak tepi
Siaaapppppp…
Rupa 200 kalori pulak camni sahaja
👇👇👇👇👇👇👇
Boleh pilih
Pakej A
1 biji buah dan 1 cawan susu
Pakej B
2 – 3 biji kuih dan air kosong
Pakej C
Overnight oat yang ada 2 sudu besar oat, 1-2 biji kurma dicarik dan 1/2 cawan susu.
Siap ada pakej lagi saya bagi haa..Sebenarnya nak dapatkan kalori tu senang sangat tapi ramai tak makan sihat tu jadi masalah utama.
4. Perlu ke saya ambil supplement waktu berpuasa?
Ikut keadaan dan nasihat doktor. Folic acid masih perlu diambil samada puasa atau pun tidak. Zat besi masih perlu diambil bagi mereka yang low Hb. Kalsium /vit d/magnesium supplement nak ambil tak nak ambil tak apa, tapi jika anda langsung tiada sumber susu dalam pengambilan seharian elok ambil.
Apa yang saya nyatakan di atas adalah untuk ibu mengandung YANG TIADA kencing manis ketika mengandung (GDM) atau penyakit lain berkaitan dengan kehamilan (PIH,preeclampsia etc).
Jika berpenyakit sila dapatkan konsultasi dari dietitian dan doktor anda sama ada anda boleh ke tak berpuasa.
Sumber: Dietitian Fizah Sobri
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ibu Hamil Rugi Tak Amalkan Makan Jambu Batu, Boleh Kawal Kadar Gula Dalam Darah
Buah jambu batu merupakan antara buah tropika kegemaran ramai. Lebih enak jika dimakan sejuk. Tapi tiada masalah ke untuk wanita hamil menikmati buah ini? Jom ikuti perkongsian dari pakar Hello Health ini.
Selamatkah buah jambu batu buat wanita hamil?
Dengan rasanya yang enak dan manis, buah jambu ini secara amnya selamat dan baik untuk dimakan buat wanita semua peringkat kehamilan.
Ia buah yang kaya dengan nutrien serta memberikan manfaat kesihatan, terutamanya sepanjang tempoh kehamilan.
Buah ini harus dikupas sebelum dimakan bagi mengelakkan sebarang risiko kesihatan.
Paling utama, ibu yang mengandung perlu memastikan pengambilan jambu batu ini tidak melebihi berat antara 100 hingga 125 gram sehari.
Pengambilan secara berlebihan boleh memudaratkan kesihatan dan ia harus dielakkan bagi menghindari kesan buruk kepada janin.
Tetapi adakah anda tahu manfaat dan kebaikan buah jambu ini untuk mereka yang sedang berbadan dua?
Manfaat kesihatan buah jambu batu semasa kehamilan
Buah jambu ini secara keseluruhan adalah amat baik untuk pemakanan ibu hamil.Ini kerana ia menawarkan pelbagai kebaikan dan nutrien yang diperlukan sepanjang tempoh mengandung.
Meningkatkan imuniti
Buah jambu ini kaya dengan vitamin C yang berperanan penting dalam menguatkan sistem imun.Ia membantu meningkatkan metabolisme dan imuniti badan, serta melindungi daripada pelbagai penyakit dan jangkitan.
Mengimbangkan tahap tekanan darah
Wanita hamil terdedah kepada tekanan darah tinggi semasa mengandung. Tetapi pemakanan buah jambu batu yang tinggi kandungan kalium dapat membantu mengekalkan tahap tekanan darah dan mengelakkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang.
Mengawal kadar gula dalam darah
Diabetes gestasi adalah masalah biasa dialami ketika mengandung, terutamanya pada minggu ke-24 kehamilan.
Buah jambu berpotensi untuk mengawal kadar gula darah kerana kandungan serat yang tinggi serta kehadiran karbohidrat kompleks. Ini sekali gus dapat mencegah masalah diabetes semasa hamil.
Cegah sembelit dan buasir
Sembelit dan buasir juga antara keadaan yang kerap dihadapi wanita hamil, tetapi pengambilan buah jambu dapat mencegahnya.
Anda perlu berterima kasih kepada kandungan serat tinggi dalam jambu yang memastikan perjalanan pergerakan usus baik dan tepat pada masanya.
Meningkatkan pencernaan
Memakan jambu batu semasa mengandung membantu menjaga kesihatan sistem pencernaan. Ia mencegah masalah pencernaan seperti pedih ulu hati, mual dan banyak lagi.
Memakan makanan beralkali disyorkan kepada wanita hamil kerana dapat menurunkan risiko mengembangkan keasidan dan refluks gastroesofagus.
Buah jambu ini umumnya bersifat alkali dan membantu menyeimbangkan kandungan asid dalam perut.
Rendahkan risiko kanser
Kes kanser dalam kalangan ibu mengandung jarang berlaku, tetapi bukankah mencegah itu lebih baik daripada mengubati?
Jambu yang mengandungi antioksidan boleh membantu melawan barah. Ia juga kaya dengan likopen dan vitamin C untuk menyahtoksik badan.
Meningkatkan penglihatan
Jambu batu kaya dengan vitamin A dan dapat mencegah risiko kebutaan serta meningkatkan tahap penglihatan buat ibu dan janin.
Sistem saraf bayi
Selain kebaikan pada ibu, buah jambu yang mengandungi asid folik dan vitamin B9 bermanfaat dalam membantu perkembangan otak dan sistem saraf bayi.
Asid folik adalah vitamin penting untuk wanita hamil kerana membantu mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida.
Mengurangkan risiko anemia
Keperluan zat besi semasa mengandung akan meningkat. Buah jambu mempunyai kandungan zat besi yang mencukupi bagi menjaga kadar hemoglobin sekali gus mengurangkan kecenderungan mengalami anemia.
Sumber vitamin B3 dan B6
Jambu batu merupakan sumber vitamin B3 dan B6 semula jadi yang baik serta penting untuk dimasukkan dalam pemakanan ibu hamil. Ini kerana ia dapat menyumbang kepada kesihatan kognitif.
Vitamin ini juga meningkatkan kesihatan otak janin dan memperbaiki tahap tumpuan serta fokus kepada wanita yang sedang mengandung.
Menenangkan fikiran
Tekanan yang dialami semasa hamil akan mengeluarkan kortisol, berisiko menjejaskan keadaan anda.
Tetapi dengan pengambilan jambu yang merupakan sumber magnesium dapat menenangkan otot dan saraf, sekali gus mengurangkan tekanan yang dihadapi.
Mengurangkan mabuk pagi
Dikatakan kandungan vitamin C dalam jambu adalah baik untuk mengawal mabuk pagi (morning sickness).
Apa kata jika anda berasa mual, cuba untuk memakan sepotong jambu. Mungkin ia membantu mengatasinya.
Makan jambu batu dalam jumlah sederhana
Apa juga makanan haruslah diambil dalam kuantiti yang sederhana dan berpada-pada.Jika secara berlebihan, pastinya ia boleh mendatangkan kesan dan mudarat kepada kesihatan.
Begitu jugalah dengan pengambilan jambu batu ini, jika wanita hamil memakannya secara berlebihan pasti akan menimbulkan masalah.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI