Masalah kaki bengkak selalu membuatkan ibu hamil rasa tidak selesa. Bukan hanya kaki bengkak bahkan masalah kaki kejang atau leg cramps juga sering membuatkan ibu hamil rasa terganggu, lebih-lebih lagi ketika waktu tidur.

Menurut Dr Muhammad Izzat, masalah kaki kejang ketika waktu tidur selalu membuatkan rasa tidak selesa. Namun ini yang boleh dilakukan ketika kekejangan.


Leg cramps – real in pregnancy!

Hampir 50% pesakit saya mengadu ada leg cramps. Kekadang tengah tidur pun boleh ada kekejangan tetiba. Bukan tu je, ramai mak-mak tetiba dapat cramp masa tengah sibuk meneran masa bersalin. Sian tengok tau.

Tips menghadapi kaki kejang masa mengandung :

IKLAN

1) Bengkokkan hujung kaki tu melawan arah cramp

2) Angkat tinggi sikit kaki sambil-sambil buat senaman regangan.

3) Cuba berjalan. Yela tengah cramp macam mana pulak nak jalan. Memang susah, tapi berjalan adalah satu kaedah yang efektif untuk kurangkan cramp.

4) Buat urutan ringan pada muscle yang cramp.

IKLAN

Cara nak elakkan cramp kaki terjadi:

1) Sentiasa buat senaman regangan otot kaki – 2/3x sehari.

2) Sentiasa bergerak aktif dan banyakkan berjalan.

3) Pastikan kekal terhidrat dengan minum air yang mencukupi.

IKLAN

Biasa sangat mak mak ni cramp masa tengah meneran bersalin. Sempat la juga ajar buat senaman stretching masa tengah cramp tu.

Belum sempat settle cramp tu, contraction datang pulak. Aduhai.

Artikel berkaitan: Jangan Anggap Seri Ibu Mengandung, Bengkak Kaki Teruk Mungkin Tanda Praeklampsia!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)