Aduhai nak, mama papa ni dah mengantuk. Yang dia bukan ain bulat mata, tak ada tanda-tanda nak tidur pun. Kalau mama papa nak biar awak main sendiri bahaya pula, terpaksalah dilayan. Sampai dah hitam bawah mata ni, macam panda!

Kita Mengantuk, Dia Ajak Main. Akal Bijak Baby Tak Nak Tidur!
Sumber foto: www.freepik.com

Apabila anak menjangkau usia 9 hingga 12 bulan dan ke atas, banyak perubahan yang berlaku. Selain perubahan pada fizikal yang semakin ketara dan lebih aktif, tidur malam juga kerap tertunda. Tidur amat mustahak untuk perkembangan bayi dan kanak-kanak kerana otak mereka berkembang sewaktu tidur.

Artikel Menarik: [Hamil 8 Bulan, Kena Covid-19. Semua Okay, Iman Suhana Balik Jumpa Keluarga]

6 KESILAPAN PERLU ELAK JIKA MAHU ANAK SENANG TIDUR

1.Tidur siang terlalu lama

Ini menjadi salah satu punca utama masalah sukar tidur malam. Apabila bayi tidur siang terutamanya pada waktu petang terlalu lama, mereka akan rasa segar, tidak mengantuk dan bertenaga pada malam hari. Ia akan menyebabkan sama ada mama dan papa perlu membiarkan anak bermain sehingga mengantuk sendiri awal pagi atau perlu berperang untuk memaksanya tidur dengan cara paksaan yang mana perlu dielakkan.

Kita Mengantuk, Dia Ajak Main. Akal Bijak Baby Tak Nak Tidur!
Sumber foto: www.freepik.com

2.Persekitaran bising dan terlalu cerah

Suasana bising dan keadaan pencahayaan yang terlalu cerah boleh menjadi sebab kenapa bagi sukar untuk tidur pada waktu malam. Seelok-eloknya wujudkan suasana yang cosy apabila waktu tidur anak kian hampir.

IKLAN

Malapkan pencahayaan dengan memasang lampu meja dan memadamkan lampu siling. Matikan TV dan gajet sekurang-kurangnya 1 jam sebelum waktu tidurnya.

3.Terlebih rangsangan

Elakkan melakukan aktiviti rangsangan seperti bermain permainan melibatkan pergerakan fizikal yang aktif dengannya supaya pergerakan badan mula perlahan dan bersedia untuk tidur.

4.Elakkan bergantung kepada alatan

IKLAN

Peralatan seperti buaian seringkali menyebabkan kebergantungan. Kalau tak ada alatan ini, bayi tidak mahu tidur atau amat susah untuk melelapkan mata. Jadi, kalau anda tidak mahu pergantungan pada kemudian hari, elakkan dari membiasakan bayi dengan buaian daripada awal lagi.

Kita Mengantuk, Dia Ajak Main. Akal Bijak Baby Tak Nak Tidur!
Sumber foto: www.freepik.com

5.Elakkan bergantung kepada pergerakan

Biasakan bayi didukung atau didodoikan dengan cara pergerakan. Apabila tidak dapat dua cara ini, ia boleh jadi punca bayi sukar untuk tidur. Seelok-eloknya biarkan bayi tidur di atas tilam. Paling tidak, mama dan papa hanya menepuk pahanya sehingga tertidur.

IKLAN

Artikel Menarik: [“Tak Sangka Ada Baby Shower Sekali”. Selesai Doa Selamat, Ernie Zakri Terharu Kejutan Suami!]

6.Tiada ada rutin tidur yang tetap

Bayi tidak mempunyai rutin tidur yang tetap akan mengalami masalah untuk tidur. Ibu ayah perlu mewujudkan rutin tidur bagi memudahkan mereka tidur. Tapi perkara ini tidak akan berlaku dalam masa yang singkat.

Kita Mengantuk, Dia Ajak Main. Akal Bijak Baby Tak Nak Tidur!
Sumber foto: www.freepik.com

Rutin tidur yang seelok-eloknya mula diciptakan pada seawal selepas pantang. Misalnya selepas mandi malam, disusukan malam dan kemudian tidur. Patuhilah rutin ini untuk mengelakkan ‘berperang’ untuk tidur di waktu malam.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI