Allah sebaik-baik perancang. Setiap apa yang berlaku, semuanya dengan kehendak-Nya. Begitu jugalah dengan kisah pasangan suami isteri ini yang kehilangan anak dan hanya menunggu masa untuk dilahirkan.

Bagi pasangan suami isteri ini, kegembiraan menyambut orang baru bertukar dengan linangan air mata apabila anak kedua yang dinantikan meninggal dunia dalam kandungan. Apa yang menyedihkan, pemergian anak syurga ini kurang 48 jam daripada tarikh bersalin yang dianggarkan doktor.

Kurang 48 Jam Untuk Lihat Dunia, Allah Jemput Anak Ini Tunggu Ibu Ayahnya Di Syurga

Melalui perkongsian, Mr Wan Cai Official yang menguruskan urusan anak syurga ini, beliau berkongsi bagaimana kuatnya seorang ibu dan ayah melalui ujian ini walaupun agak perit nak laluinya.

Sepatutnya 27 Oktober tarikh melihat dunia

Kisah kematian anak syurga yang meninggal dunia 9 bulan dalam kandungan ibunya. Mohon kemaafan kerana lewat untuk membuat perkongsian tentang kisah anak syurga yang telah diuruskan oleh kami. Untuk makluman followers MWCO.

Sepatutnya 27 Oktober 2020 adalah tarikh untuk anak syurga ini melihat dunia. Namun tarikh kelahiran itu telah Allah tetapkan sebagai tarikh untuk menguruskan pengkebumian jenazah anak syurga ini.

Kurang 48 Jam Untuk Lihat Dunia, Allah Jemput Anak Ini Tunggu Ibu Ayahnya Di Syurga

Ibu mana yang boleh menerima kenyataan apabila mengetahui anak yang dikandung selama 9 bulan sudah tidak lagi bernyawa? Bapa mana yang boleh menahan rasa kesedihan apabila anak yang baru dilahirkan sepatutnya dipangku untuk di azankan tetapi dipangku untuk dibawa ke tanah perkuburan?

Tidak boleh digambarkan dengan kata-kata kesedihan yang dilalui oleh pasangan suami isteri yang juga ibu bapa kepada anak syurga tersebut.

24 Oktober dah rasa, tapi belum ada bukaan

IKLAN

Pada 24 Oktober jam lebih kurang 02.00 pagi si suami telah membawa isterinya ke hospital. Ini kerana si isteri terasa anak di dalam kandungannya ada tanda tanda seperti hendak dilahirkan.

Kurang 48 Jam Untuk Lihat Dunia, Allah Jemput Anak Ini Tunggu Ibu Ayahnya Di Syurga

Tetapi doktor memaklumkan belum ada bukaan atau tanda tanda awal anak di dalam kandungan si ibu akan dilahirkan. Doktor juga memaklumkan kepada si ibu anak di dalam sihat lalu menyuruh si ibu pulang ke rumah.

25 Oktober, anak tak bergerak

Pada 25 Oktober pula ketika bangun dari tidur si ibu dapat merasakan anak di dalam kandungannya tidak bergerak. Ini bermaksud tiada langsung pergerakan bayi yang berlaku di dalam perut si ibu.

Lalu si isteri telah memaklumkan kepada suaminya. Si suami terus membawa isterinya untuk keluar bersarapan dengan harapan selepas makan anak di dalam kandungan akan bergerak dan aktif semula.

Kebiasaannya sebelum ini jika anak di dalam kandungan tidak bergerak si ibu akan terus makan atau minum. Tujuannya supaya anak di dalam kandungan akan sentiasa bergerak dan aktif. Setelah makan dan minum si ibu mendapati anak di dalam kandungannya tetap sama tidak bergerak seolah olah seperti ada yang tidak kena.

Tanpa melengahkan masa si suami terus membawa isterinya ke hospital untuk mendapatkan kepastian tentang keadaan anaknya itu.

IKLAN

Doktor sahkan bayi dah tiada

Setelah pemeriksaan dilakukan doktor telah mengesahkan bahawa anak dalam kandungan si ibu sudah lagi tidak bernyawa.

Punah harapan si suami disusuli dengan suara tangisan si isteri selepas mengetahui anak yang menunggu masa untuk dilahirkan telahpun pergi buat selama-lamanya.

Kalau diikutkan tinggal kurang daripada 48 jam untuk si ibu melahirkan anaknya mengikut pada kiraan hari yang diberi oleh pihak doktor.

Kurang 48 Jam Untuk Lihat Dunia, Allah Jemput Anak Ini Tunggu Ibu Ayahnya Di Syurga

26 Oktober, masukkan ubat untuk keluarkan bayi

IKLAN

26 Oktober 2020 ketika berada di katil wad bersalin. Si ibu perlu melahirkan anak syurganya walaupun sudah tidak lagi bernyawa. Dalam tempoh 48 jam doktor berusaha untuk membantu si ibu. Dua kali ubat dimasukkan bertujuan untuk mengeluarkan anak syurga dari kandungan secara normal.

27 Oktober, terpaksa operate, ibu dah tiada tenaga

27 Oktober tepat jam 12.00 tengahari doktor terpaksa membuat keputusan untuk mengeluarkan anak syurga yang ada di dalam kandungan menggunakan cara pembedahan.

Ini kerana risiko si ibu melahirkan secara normal tanpa tenaga selepas 48 jam dan hanya akan membahayakan nyawanya. Pada pukul 01.30 petang selepas dibedah akhirnya anak syurga tersebut telah berjaya juga dikeluarkan oleh doktor. Alhamdulillah. Allah bantu permudahkan urusan si ibu dari menghadapi kesulitan yang sedang dilalui selepas kematian anak syurganya itu.

Kurang 48 Jam Untuk Lihat Dunia, Allah Jemput Anak Ini Tunggu Ibu Ayahnya Di Syurga

Tunggu masa tarik ibu bapanya ke syurga!

Jenazah anak syurga ini telah kami kebumikan di Tanah Perkuburan Islam Selat Klang. Salam takziah untuk si ibu dan si bapa. Biarpun niat untuk menimang cahaya mata kedua tidak kesampaian. Tetapi percaya dengan percaturan yang telah Allah tetapkan. Belum masa Allah izinkan untuk mempunyai zuriat.

Jangan ada rasa kecewa atau marah. Kerana setiap kejadian yang berlaku punya hikmah tersendiri. Salam takziah untuk ibu dan bapa kepada anak syurga tersebut. Aulian Arsy bin Mohamad Fariz nama anak syurga diberi. Menunggu masa untuk menarik ibu dan bapanya ke dalam syurga kelak nanti!

Sumber: Mr Wan Cai Official

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI