Ibu ayah, laju-laju nak ke mana? Dengan zaman yang makin mencabar, anak-anak dipaksa menjadi pintar seawal usia. Ye tak salah. Tapi jika anak hanya pintar akademik itu yang menjadi kerisauan.

Akhlak dan adab kian terhakis. Anak tak mampu kawal emosi bila marah dan cepat tantrum. Anak ada low frustration tolerance. Bila kalah main dengan kawan, cepat nak mengamuk. Bila buat aktiviti yang sedikit mencabar, cepat putus asa.

Anak-anak tak pandai share mainan, tunggu dan dengar arahan semasa dalam kumpulan. Mak, ayah, pendidik, sebelum anak-anak belajar menulis, tangan mereka kena bersedia untuk pegang pensil.

Sebelum anak-anak belajar membaca, otak mereka perlu bersedia untuk mentafsir apa yang mereka lihat. Sebelum anak-anak boleh duduk dengan baik di kerusi dan belajar di meja, “core muscle” dan otot bahu perlu kuat dan steady.

IKLAN

Sebelum anak-anak boleh fokus dan alert semasa belajar, keperluan sensori vestibular dan proprioceptive mereka kena cukup. Semua tu Foundation Skills. Semua tu WAJIB ada sebelum anak ke sekolah.

IKLAN

Apa yang mak/ ayah/ pendidik perlu fokus untuk 5 tahun pertama anak. Sistem sensori yang matang

Kawalan Emosi
Kemahiran Bersosial
Adab & akhlak
Motor kasar
Motor Halus
Komunikasi

IKLAN

Jadi nak tak nak, jom banyakkan aktiviti yang bergerak untuk anak. Tak rugi pun tapi lagi berbaloi-baloi.

Kredit: Khairunnisa Nawi
Pediatric Occupational Therapist 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)