Biarpun langsir bersaiz besar dan mungkin agak tebal, ia tetap boleh dicuci menggunakan mesin basuh. Jika dibiarkan lama tergantung tanpa dibersihkan, tidak elok juga untuk kesihatan. ia akan mengumpul debu hama yang boleh menyebabkan masalah pernafasan serta aliran udara yang tidak bersih di dalam rumah.

Menerusi perkongsian mereka di laman Facebook, dobi Bubble Laundrette Station 18 telah berkongsi tip terbaik untuk membersihkan langsir.

Bolehlah cuba nanti.

Langsir Lama Bersangkut Tak Dibasuh, Kumpul Debu Kotor. Ini Cara Cuci Langsir Yang Betul

 

Artikel Menarik: [DIY Rak Bertingkat Gantikan Stor. Barang Tak Bersepah, Rumah Jadi Kemas!]

1. Periksa label cadangan cucian pada langsir (langsir ready-made) sama ada sesuai untuk basuhan mesin, basuhan tangan atau dry-cleaning.

IKLAN

2. Pastikan semua penyangkut sudah ditanggalkan pada langsir French pleat.

3. Bersihkan habuk pada langsir dengan cara mengibaskannya atau menggunakan vacuum. Pre-wash kotoran kasar jika perlu.

4. Asingkan langsir siang (day curtain/lining/voile) daripada langsir kain tebal/biasa.

5. Untuk langsir kain tebal/biasa, cucian mesin boleh dilakukan dengan menggunakan air sejuk/biasa dengan sedikit sabun. Elakkan daripada menggunakan air panas kerana ini akan menyebabkan sesetengah fabrik mengecut.

Langsir Lama Bersangkut Tak Dibasuh, Kumpul Debu Kotor. Ini Cara Cuci Langsir Yang Betul

IKLAN

 

6. Langsir siang (day curtain/lining/voile) adalah nipis. Oleh itu cuba elakkan cucian menggunakan mesin. Pilihan lain adalah basuhan tangan atau dry-cleaning. Jika perlu cucian mesin, masukkan ke dalam net laundry bag yang besar dan kemudian barulah dimasukkan kedalam mesin dan dibasuh menggunakan air sejuk/biasa.

7. Langsir eyelet tidak sesuai untuk cucian mesin kerana boleh menyebabkan kerosakkan pada eyelet. Jika perlu cucian mesin, masukkan kedalam net laundry bag yang besar, sama seperti langsir siang.

8. Langsir kain tebal/biasa boleh dikeringkan menggunakan mesin pengering pada suhu sederhana/tinggi, bergantung pada kesesuaian fabrik.

IKLAN

Artikel Menarik: [Bilik Pakaian Kemas Tersusun, Suami & Anak Nak Cari Baju Pun Senang. Bolehlah Cuba!]

 

9. Langsir apabila basah akan menjadi berat. Oleh itu jangan memasukkan lebih muatan kedalam mesin pengering kerana ini akan memendekkan hayat mesin pengering.

10. Langsir siang (day curtain/lining/voile) lebih sesuai dikeringkan dibawah cahaya matahari. Jika perlu pengeringan mesin, gunakan suhu rendah/sederhana.

11. Langsir eyelet tidak sesuai menggunakan pengeringan mesin kerana suhu yang tinggi dan putaran mesin boleh menyebabkan kerosakkan pada eyelet yang diperbuat daripada plastic/kayu/logam. Selain itu, kesan langsung daripada putaran akan menyebabkan bunyi yang bising serta kerosakkan pada drum pengering.

12. Langsir scallop tidak sesuai untuk basuhan mesin. Gunakan basuhan tangan atau dry-cleaning.