Biskut Almond London antara biskut pilihan yang disukai oleh semua peringkat umur. Salutan coklat diluarnya dengan kombinasi badam menambahkan lagi kesedapan biskut ini. Namun harga yang dijual kini agak mahal kerana kos bahan mentah pun meningkat.
Bagi ibu yang ada keinginan untuk cuba buat sendiri, boleh ikut resipi ini. Lagi istimewa ada satu bahan yang mungkin tak semua orang letakkan dalam adunan untuk menambahkan kesedapan biskut tersebut.
Berikut resipi yang dikongsikan oleh Mia Azhar. Selain tip untuk bagi biskut lebih sedap, untuk menjimatkan masa mengentel pun ada tipnya.
ALMOND LONDON
Bahan-bahan:
250gm butter
100gm gula aicing
2 biji kuning telor
450gm tepung gandum
Sedikit baking powder – ayak bersama tepung
1/2 cwn cornflakes dikisar halus
1 sudu teh esen vanilla
Buah badam yang dipanggang
Badam cincang untuk hiasan disangai
Cara membuat:
Ads
# Pukul manja butter sedikit kembang. Masukkan gula, pukul lagi.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resipi sambal kentang dan ikan bilis goreng rangup antara pembuka selera yang sangat mudah dibuat. Boleh bertambah nasi kalau dapat sambal kentang dan ikan bilis goreng rangup ni. Kalau nak tahu cara penyediaanya boleh ikuti resipi dibawah.
Resipi Sambal Kentang & Ikan Bilis Goreng Rangup! Simple je
Bahan-Bahan:
*kentang
*ikan bilis
*bawang merah
*cili padi
*belacan (optional)
Cara-Cara:
*kentang potong nipis, kemudian digoreng.
*ikan bilis digoreng.
*cili padi, bawang merah & belacan ditumbuk/blend kasar kemudian tumiskan hingga agak garing.
*perasakan dengan sedikit garam & gula.
*dah siap masak tunggu sejuk sedikit, last baru masukkan ikan bilis & kentang yang dah digoreng. gaul rata. siap
Salah satu cara untuk pastikan bayi kita makan nasi secukupnya adalah dengan variasikan menu buatnya. Salah satu cara adalah dengan menjadikan biskut beras bayi seperti yang dikongsikan ini. Bukan sahaja boleh dibancuh dengan air dan jadikan bubur bayi bahkan anak yang sudah besar pun boleh jadikan snek. Krup krap makan tanpa henti.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Myra Shafie ini memang awesome. Mudah je cara hendak membuatnya. Paling penting biskut beras ini boleh meringankan tugas ibu terutama yang bekerja. Lagi selamat dan yakin sebab kita yang sediakan sendiri. Balik sahaja kerja, bancuh dengan air dan boleh terus suapkan pada bayi. Wow awesome!
Hari nie first time try n error buat biskut beras sendiri. Buat Mango Flavour. So biskut nie boleh makan macam tu jee or boleh jadikan macam nestum. So senang mommy nak travel ke nak tinggal dekat babysitter ke sebab boleh tambah air terus. Step ada pada gambar ye.
Saya sangai beras 1 cawan. Saya campur beras biasa dan beras sumo.
Dah sangai elok sampai kering dan brownish, blend kan.
Tapiskan sebab nak serbuk yang lagi halus.
Blend mango TANPA AIR ya.
Puree mango campur unsalted butter. Dalam 114g butter (kalau jenama anchor tu separuh)
Dah sebati elok, masukkan serbuk beras yang dah ditapis.
Saya letak 5 sudu besar penuh ye tepung jagung.
Lepas tu tambah 3 sudu besar unbleach flour. Uli-uli doh agak-agak tak berderai dan tak melekat. Kalau masih berderai boleh tambah mango puree/unsalted butter.
Saja try guna acuan donut. Bakar pada suhu 160, dalam 10 minit, api atas bawah.
So ni laa hasil dari ibu yang tak berapa nak kreatif. Ada tebal ada nipis. Ok laa.. first try kan.. 😉
Bila nak makan boleh tambahkan air jee terus. Mudah!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kita selalu abaikan bahagian kaki ayam kerana merasakan kurang enak. Hakikatnya bahagian inilah yang paling berkhasiat buat semua terutama anak kita. Bagi ibu yang ada masalah anak kerap sakit atau kurang berat badan, baik sediakan stok sup ini.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Farhatun Osman ni memang mudah dan ringkas nak sediakannya. Jom cuba.
Naikkan Berat & Antibodi Anak
Selain daripada untuk tambah perasa, CFS ni boleh kuatkan antibodi anak. CFS ini punca lemak baik & for mom yang nak naikkan berat anak boleh cuba buat.
Chicken Feet Stock (CFS) & Tomato Paste in the houseee ? Restock untuk Cik Auji masa weekend haritu. To be frank, since pakai CFS ni, alhamdulillah Auji memang jarang sakit dengan izin Allah. Buat memang renyah tapi insyaAllah memudahkan kerja ibu2 semua.
Chicken Feet Stock Bahan seperti dalam gambar. Satukan semua bahan dalam periuk. Masukkan air. Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam. Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Tomato Paste Bahan seperti dalam gambar. Rebus tomato. Buangkan biji & kulit. Stim carrot, celery & capsicum (saya guna capsicum kuning katanya kurang pedas. Tapi kalau nak warna cantik pakai capsicum merah hihi) Blend kesemuanya bersama bebawangsss. Masak atas dapur bagi kering sikit Sedia untuk masuk dalam ice mold & keraskan.
Tip Untuk Mama
* Selain kaki ayam, boleh tukar pada tulang/rangka ayam (Chicken Bone stock) ATAU tulang2 lain macam ikan atau daging.
* Lemon ialah sumber mild acid. Boleh switch dengan cuka. Pilih salah satu.
* Sayur-sayur lain ialah optional untuk tambah perasa.
* Untuk periuk pula, periuk yang boleh digunakan ialah PERIUK KACA, PERIUK CERAMIC, PERIUK TANAH & PERIUK STAINLESS STEEL (periuk aluminium & non-stick akan menyebabkan tindak balas dengan asid yang kita gunakan & menjadi toksik dalam CFS kita)
* Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam.
* Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!