Setiap kali terasa hendak mengunyah sambil membuat kerja atau menonton televisyen, kita selalu membeli di kedai sahaja kerana lebih mudah dan murah. Apa kata sesekali kita ubah cara dengan hasilkan sendiri terus dari rumah. Keropok beras antara yang boleh disyorkan kepada mama kerana menggunakan lebihan nasi. Jadi tidak perlulah membazir.

Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Farah Ain A Darwish ini. Keropok daripada lebihan nasi putih ini sememangnya unik dan tersendiri. Ayuh cuba resipi kreatif ini.

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!

Siapa kat sini suka diy macam saya walaupun leceh. Tadi sempat buat keropok beras untuk anak. Walaupun kejadian tak seberapa and kena tunggu lama, puas hati la. Tapi dapat sebalang kecik je.

Cara:
Satu cawan nasi (saya guna cup sukatan)
Sedikit air
Optional: serbuk bilis, serbuk bawang putih

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!1. Blendkan semua bahan sampai halus.

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!2. Sapu rata nipis-nipis atas silicone baking mat atau baking paper.

IKLAN

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!3. Panas kan dalam oven dengan suhu paling rendah 80-100 darjah celcius dalam sejam. Tapi kena selalu check. Jangan bagi dia hangus. Boleh jemur kat panas atau guna dehydrater jugak.

4. Bila texture dah kering macam kertas, kopek dari baking paper, pecah-pecahkan and goreng dalam minyak panas. Saya panas kan minyak, api kecil. Guna penyepit celup dalam minyak, bila dah kembang, angkat terus. Gigih ye buat piece by piece sebab dia cepat hangus.

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!

Sebenarnya boleh jugak guna laksa beras atau rice paper untuk vietnam rolls tu (ada kandungan garam). Hehehe sama je concept dia. Saje nak cuba buat ni.

Atau ada satu cara lagi yang turut dikongsikan oleh ibu menerusi entrinya yang lain. Menariknya kali ini tidak perlu digoreng.

IKLAN

Salam semuaaa. Ingat tak recipe keropok beras ni. I ada update sikit nak share. Hehehe ada cara lagi senang and takyah goreng. Cuma texture nya not as light as yang goreng. Malam ni siapa ada nasi putih yang tak habis tuuu jangan buang eh, boleh try resepi ni.

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!

Masuk kan separuh adunan dalam piping bag. Pipe kan atas baking paper macam size coins 20sen.

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!

IKLAN

Lepas tu spread dengan sudu satu-satu. Bakar dalam oven sampai agak-agak dah garing. Texture ni tak sesuai kot untuk yang tak ada gigi.

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!

Dia macam kerepek melinjo boleh lah tabur cheese powder untuk yang sesuai. Saya bagi anak saya umur 3 tahun. Habis terus. (Kalau nak goreng lagi lepas bakar dalam oven pun boleh. Dia akan kembang lagi)

Lebihan Nasi Jangan Buang, Boleh Hasilkan Keropok Homemade, Mudah Je!

 

Selamat mencuba!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI