Kehidupan hari ini memang tak dapat lari daripada TV dan internet. Hampir 24 jam masa kita banyak dihabiskan menghadap gajet tersebut. Bukan orang dewasa sahaja tetapi anak-anak kecil juga tak terkecuali.

Ibu bapa hari ini kena lebih pantau segala kegiatan dan aktiviti anak. Periksa buku sekolah dan buku conteng mereka, pantau apa yang mereka tengok di TV dan internet serta kenali siapa kawan-kawan mereka.

Jangan jadikan alasan kesibukan kerja sebagai punca anda tak tahu apa-apa tentang perkembangan anak. Perkongsian daripada seorang ibu kepada dua orang anak lelaki, Puan Maryam Aziz ini patut dijadikan pengajaran kepada semua ibu  bapa.

Sangat mengejutkan tetapi bukan mustahil kerana kanak-kanak sekarang semakin ‘advanced’ dan bijak dalam semua perkara termasuk hal orang dewasa yang sepatutnya belum layak mereka tahu apatah lagi membincangkannya.

Lukisan Yang Sangat Disturbing

Maryam rasa taknak kongsikan cerita ini sebenarnya tapi terasa macam selfishnya Maryam jika simpan sendiri. Setelah berkali kali menimbang tara, Maryam kongsikan juga supaya kita ibu bapa awasi anak kita.

IKLAN

Semalam kami golongan wanita (adik beradik) berbincang hangat dalam group whatsapp. Selalunya kami sembang tentang shopping baju, tudung, masakan, kisah anak anak dsb. Tapi perbincangan semalam buatkan Maryam rasa sakit kepala stress sehingga ke hari ini.

Semuanya gara gara gambar ni. Gambar ini bukan Maryam ambil dari mana mana random posting. Gambar ni adalah colouring book milik anak saudara perempuan Maryam. Katanya kawan sekelasnya (budak lelaki) yang lukis. Lalu bila balik kerumah, ditunjuk kepada mamanya. Sangat disturbing. Umurnya? Mereka baru darjah dua. 8 tahun.

Haritu Maryam saja buat survey di kalangan kawan kawan facebook Maryam. Apa yang kalian buat di umur 7 tahun dulu? Saat itu Maryam rasa terganggu bila tahu ada yang bercinta seawal umur 7 tahun dan berkahwin di umur 11 tahun. Seingat Maryam diumur begitu masih sibuk bermain batu seremban dan getah zero point.

Hari ini Maryam cuba fikir kembali apa agaknya yang Maryam buat dulu diumur 8 tahun. Rasanya masih gigih mengumpul duit raya untuk beli anak patung barbie dan main monopoly. Tapi zaman sudah terlalu banyak berubah. Sampaikan Maryam rasa tak sempat untuk kejar perubahan ini.

IKLAN

Kerisauan Seorang Ibu

Saya selaku ibu kepada 2 anak lelaki, risaunya tidak tertanggung. Tambah lagi dengan Faheem yang sudah bersekolah. Dan pagi tadi Maryam luahkan untuk kesekian kalinya kepada abang (setelah memanjangkan incident ini kepada abang), “Inilah sebab kenapa ayang taknak bagi Faheem pergi sekolah biasa. Allah bagi rezeki, kita dapat hantar ke sekolah yang lebih kecil bilangan sekelas dan dapat dipantau rapat oleh cikgu”.

Sekarang ni ayang tak tahu apa yang Faheem buat di sekolah, tak tau apa yang disembangkan dengan kawan kawan, tak tahu apa yang ditonton pada skrin handphone kawan.. semua ayang tak tahu” Rasa risau, rasa kecewa.

Meskipun dirumah kami memantau apa yang mereka tonton di televisyen, masih rasa seperti ingin buang TV dari rumah supaya tidak ada ruang untuk mereka terdedah dengan bahan lucah.

IKLAN

Itu semua Maryam suarakan kerana kerisauan yang teramat sangat. Tapi Maryam sendiri tahu, pisau ada banyak manfaat. Tapi jika tersalah potong, jari sendiri yang luka. Adakah itu bermaksud kita perlu hidup tanpa pisau? Bukan salah sekolah, bukan salah tv, bukan salah internet.

Berhenti menyalahkan dan ambil langkah penjagaan. Berikan perhatian kepada anak kita. Kepada kecenderungannya. Semak buku sekolah dan buku contengnya. Pantau apa yang mereka lihat di tv dan internet. Lihat bahan bacaan mereka. Kenali dengan siapa mereka berkawan. Selalu berkomunikasi dengan mereka dan korek tentang cerita mereka ketika di luar pengawasan kita. Berikan didikan agama. Wujudkan rasa takut Allah. Berikan didikan seks yang sesuai dengan umur. Dan sentiasalah berdoa supaya Allah memelihara mereka..

Untuk kes tadi, setahu Maryam ibunya seorang yang berkerjaya elok. Tapi Maryam tak tahu bagaimana background keluarganya. Dan Maryam tak tahu punca dia jadi begitu. Tapi insyaAllah situasi ini akan diperpanjangkan kepada ibu bapanya.

Mommy risau sangat rasa macam nak homeschool anak-anak. 
Agaknya kalau dapat anak perempuan, memang Maryam tak bagi pergi sekolah terus huu. Nak keluar rumah wajib dengan mommy.

Sumber: Maryam Aziz

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI