Gara-gara puas tak dapat ke mana-mana, macam-macam idea anak-anak kita buat untuk mengisi masa lapang dan bermain dengan adik beradik dalam musim Covid ini. Ibu ayah pun tak boleh nak marah sebabnya faham anak dah lama tak boleh keluar ke mana-mana.

Jadi selagi tak membahayakan diri, apa saja yang anak rasa boleh mengembirakan hati mereka, ibu ayah terpaksa reda, janji emosi anak-anak ok.

Seperti yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Azrina Mat Isa, dia berkongsi gelagat tiga anaknya yang dah kepuasan gara-gara tak dapat nak keluar dan mandi kolam hingga tercetus idea yang langsung tak terfikir.

Anak-anak minta plastik merah yang bersaiz besar tu. Saya bagi je, tak tau mereka nak buat apa. Anak-anak main air di belakang rumah. Selepas beberapa ketika, tergerak hati nak pergi jenguk apa yang mereka buat.

IKLAN

Rupa-rupanya mereka isi air dalam plastik dan duduk dalam tu seolah-olah jadikan seperti kolam persendirian. Urut dada tengok gelagat mereka.

Apabila tanyakan anak-anak kenapa buat macam ni. Mereka kata mulanya nak isi air dalam plastik dan nak cucuk dengan lidi. Kononnya buat macam shower dalam bilik air. Tapi bila buat macam tu rasa tak puas hati, dan terus masuk duduk dalam plastik lagi senang.

Disebabkan saiz badan anak kecil, muatlah mereka duduk dalam plastik dan isikan air bagi penuh. Yang hairannya elok pula plastik tu dan tak terkoyak pula.

IKLAN

Oleh kerana masing-masing nak selamatkan diri dari kena marah, mereka bagi alasan ibu tak nak belikan kolam.

Aduhai anak, ibu bukan tak nak beli, dah tiga kali beli, semua berakhir dengan episod kolam terkoyak. Nampaknya ibu kena fikir alternatif lain untuk gembirakan hati anak-anak dapat mandi kolam.

IKLAN

Yang lucunya juga, sekali tengok masing-masing duduk dalam plastik tu, seperti ‘tembuni’ yang penuh dengan air ketuban.

Kredit: Azrina Mat Isa

ARTIKEL MENARIK [Bagus Anak Suka Telur! Lauk Simple, Khasiatnya Banyak Terutama Untuk Otak]

LAGI ARTIKEL MENARIK [Dapat Beli Emas RM2.5K Berkat Menabung RM1 Dari Awal Tahun, Akhir Tahun ‘Total’ RM3K!]

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)