Berjanji nak buat atau berikan anak bermacam-macam, tapi akhirnya ia tinggal janji tak ditunaikan. Nampak ringan, tapi impaknya sangat besar kepada emosi anak-anak.

Tidak dinafikan berjanji untuk membuat/ memberikan sesuatu salah satu cara ibu ayah untuk memujuk atau meminta anak melakukan apa yang dikehendaki.

Walau pun hanya dengan janji, si anak sudah gembira kerana ia dilafazkan daripada orang yang dipercayainya iaitu ibu bapanya sendiri. Memori mereka kuat dan akan mengingati. Ini menunjukkan betapa kuatnya impak kata-kata ibu bapa dalam pembentukan emosi anak-anak.

Namun awas, kalau ia sekadar janji dan tiada susulan dan kesungguhan untuk ibu bapa merealisasikannya. Jangan mak ayah hairan perubahan sikap anak yang sukar mengikuti atau peka arahan. Kita sedang dianggap anak-anak sedang berbohong dan tidak jujur.

Perkongsian daripada bapa ini, Encik Muhammad Hassan tentang janji ibu bapa kepada anak yang tidak ditunaikan sedikit sebanyak memberikan impak buruk kepada perkembangan mereka.

Mak Ayah jangan banyak BERJANJI kepada anak-anak.

“Adik mandi, makan, umie janji petang nanti kita pergi taman”

Tapi bila sampai waktunya kita tidak tunaikan. Esok kita ulang skrip yang sama. Kita anggap anak-anak lupa sedangkan otak mereka telah program apa yang kita janjikan.

Akhirnya anak-anak akan kecewa. Mula tidak peka dengan arahan. Mereka mula anggap kita tidak jujur dan berbohong.

Sebab itulah saya pesan kepada isteri:

#1: JIKA BERJANJI WAJIB TUNAI, JIKA TIDAK MAMPU KENA TERANGKAN MENGAPA

Jangan sesekali berjanji dengan anak, jika berjanji ‘wajib’ tunaikan. Jika tidak mampu cakap kenapa janji tersebut tidak dapat ditunaikan.

#2: BUAT KERANA ALLAH SAYANG

Didik anak buat sesuatu untuk Allah sayang.

“Muhammad mandi, makan,solat,kemas tempat tidur pasti Allah sayang, pasti Allah bagi ganjaran. Apabila Allah sayang Muhammad umie pun sayang, abi pun sayang,semua orang sayang”

#3: IBU AYAH KENA MEMBERI LEBIH DARIPADA BERJANJI

Banyakkan memberi dari berjanji.

“Oleh kerana adik rajin,soleh. Umi dan abi hadiahkan adik sebuah basikal..”

#4: SELALU SEBUT IN SYA ALLAH DENGAN HATI YANG IKHLAS

Setiap percakapan sertakan perkataan INSYAALLAH(dengan hati yang ikhlas)

“Muhammad RAJIN mandi,makan,solat,bantu umi kemas rumah INSYAALLAH umi dan abi bawa pergi jalan-jalan ke pantai ya”

Nampak tak setiap perlakuan, percakapan kita memberi impak terhadap emosi anak-anak.

Sumber: Muhammad Hassan

 

Tinggalkan Komen