Pemergian ibu tercinta benar-benar meninggalkan trauma buat anak kecil berusia 8 tahun apabila sebelum itu dia menyangkakan ibunya sedang tidur. Di Facebook, Pengerusi Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM) iaitu Ustaz Rafie Zainal, beliau berkongsi kisah sedih mengenai seorang anak kecil yang kehilangan ibu tercinta akibat kanser hati.

“Saya jaga mak sampai dia tidur”

Petang (15 Julai 2021), setelah 5 jentera SPJM dengan kekuatan 15 orang skuad bergerak ke lokasi hospital masing-masing untuk menguruskan jenazah Covid19, saya menerima panggilan dari seorang wanita muda untuk bantuan menguruskan jenazah ibunya yang meninggal dunia di rumah.

Arwah meninggal dunia di PPR Kota Damansara awal pagi kerana penyakit kanser hati di usia 42 tahun. Dia mempunyai 7 orang anak bersama bekas suaminya sebelum ini.

Menurut Ustaz Rafie, arwah mempunyai tujuh orang anak bersama bekas suami dan tiga daripada mereka menetap bersama arwah. Bercerita mengenai detik sedih yang berlaku, anak bongsu arwah memberitahu bahawa dia telah menjaga ibunya pada malam kejadian dan kakaknya yang berusia 16 tahun sedang tidur.

Malam tadi saya yang jaga Mak. Saya jaga Mak sampai Mak tidur. Kakak sedang tidur. Pukul 3 pagi emak jerit sakit. Saya urut tangan Mak, dada Mak. Tiba-tiba Mak muntah darah lepas tu Mak pun tidur. Bila Mak tidur saya pun tidur.

Tambah anak kecil tersebut, dia tidak mengerti apa-apa pada waktu tersebut. Malah, tidak tahu langsung yang ‘tidur’ ibunya itu adalah tidur yang selamanya. Ujar Ustaz Rafie, anak kecil itu bercerita kepadanya dalam keadaan menangis. Jenazah arwah dimandi dan dikafankan di dalam rumahnya memandangkan kawasan perumahan mereka mempunyai banyak kes positif Covid-19.

IKLAN

Dia peluk ibunya

Disebabkan itu jiran-jiran yang lain tidak keluar rumah demi menjaga keselamatan diri mereka. Mujur ada 2 orang jiran rumah arwah yang berdekatan yang sudi membantu menguruskan jenazah arwah.

Jiran arwah sangat baik. Mereka antara yang sering membantu menghulurkan bantuan keperluan asas buat arwah dan anak-anaknya. Setelah skuad muslimah kami selesai menyempurnakan jasad arwah, kami memberikan peluang untuk anak-anak arwah menatap wajah ibunya dan menciumnya untuk kali terakhir.

IKLAN

Tambah Ustaz Rafie, anak kecil itu turut menangis sepanjang proses menguruskan jenazah ibunya. Mereka mendirikan solat jenazah bersama-sama sebelum membawa jenazah ke tanah perkuburan. Bekas suami arwah juga turut bersama membantu dari awal hingga akhir ujar ustaz.

Ustaz, saya tak mampu nak bayar kos semua ni. Saya baru kematian 2 ahli keluarga yang lain sebab covid. Sekarang simpanan saya dah habis. Keluh bekas suami arwah yang jelas terpapar wajah kerisauannya tentang bayaran kos pengurusan jenazah bekas isterinya itu.

IKLAN

Menurut bekas suami arwah pula, dia tidak mampu membayar kos pengurusan jenazah. Ini kerana, dia telah kehilangan dua ahli keluarga disebabkan Covid-19. Kesemua duit simpanannya telah habis. Bagi menghilangkan rasa risau lelaki tersebut, Ustaz Rafie memberitahu bahawa pihaknya akan menanggung semua kos termasuk tanah kubur.

Menangis dia. Nak dipeluk saya tapi segera dia ingat keadaan sekarang membatasi pergerakan sosial. Alhamdulillah, jenazah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 9, Kota Damansara pada jam 5:30 petang. Terima kasih kepada semua yang membantu memudahkan urusan pengebumian arwah.

Semoga roh Almarhumah Roziah binti Abd Malek ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Aamin.

Kredit: Ustaz Muhammad Rafieudin

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)