Bayi baru lahir memiliki kulit yang nipis berbanding kulit orang dewasa. Menjaga kulit bayi agak rumit kerana ia agak sensitif. Mama papa perlu mengetahui apa yang perlu dielakkan agar si manja terhindar daripada masalah kulit.

Masih ramai ibu bapa yang tidak tahu kaedah untuk merawat anak yang mempunyai kulit sensitif. Kalau tersalah kaedah rawatan mungkin boleh menyebabkan kulit anak lebih teruk.

Ruam Panas

Ruam panas ialah biji kecil kemerah-merahan. Ia biasanya muncul pada bahagian-bahagian badan bayi anda yang terdedah kepada peluh, seperti leher, kawasan lampin, ketiak dan pada pelipatan kulit.

Cara merawatnya ialah dengan mendedahkan bahagian tersebut ke persekitaran yang lebih dingin, sentiasa kering dan memastikan bayi berpakaian kain kapas yang longgar.

Kepala Berkerak

Kulit kepala berkerak selalunya terjadi pada bulan pertama atau kedua dan biasanya hilang dalam tahun pertama. Keadaan ini juga dipanggil dermatitis seboroik yang disebabkan oleh minyak yang berlebihan dan muncul sebagai kulit bersisik, berlilin, ruam merah pada kulit kepala, kening, kelopak mata, sisi hidung, atau dibelakang telinga, keadaan ini selalu terjadi kepada bayi yang mempunyai ekzema.

Dapatkan rawatan atau dapatkan syampu khas untuk menghilangkan kerak ini, jangan sesekali mengikis atau menanggalkannya sendiri.

Ekzema

Ekzema juga dikenali sebagai dermatitis atopik adalah ruam kulit yang biasanya muncul sebelum anak mencapai usia lima tahun. Pada bayi ia cenderung muncul pada pipi dan kulit kepala, tetapi ia boleh merebak ke lengan, kaki dan dada atau bahagian tubuh yang lain.

Selepas tahun pertama kanak-kanak, ia mungkin muncul di bahagian dalam siku, belakang lutut, pergelangan tangan, pergelangan kaki dan lain-lain. Kuli bayi akan kering dan kemerah-merahan.

Dapatkan rawatan dengan segera agar penyakit ini dapat dikawal.

Ruam Lampin

Jika bayi mempunyai kulit kemerah-merahan di sekitar punggung, pelipatan paha dan bahagian sulit maka ia dinamakan ruam lampin. Ruam lampin berlaku kerana kerengsaan kulit kerana lampin yang terlalu ketat; lampin basah yang dibiarkan terlalu lama atau disebabkan oleh detergen, lampin, tisu lembab yang mengandungi bahan kimia yang keterlaluan.

Cara terbaik untuk mengurangkan kerengsaan ini ialah dengan membiarkan bahagian tersebut sentiasa kering serta menambah kekerapan menukar lampin.

Sumber: Majalah Pa&Ma

Tinggalkan Komen