Tempoh berpantang adalah tempoh yang sangat penting untuk si ibu berehat sepenuhnya selepas bertarung nyawa melahirkan si comel. Namun tak semua yang dapat berpantang ataupun berehat dengan baik.

Ada yang terpaksa ulang alik ke hospital menemani si kecil di wad akibat penyakit kuning atau penyakit lain yang mempunyai pelbagai komplikasi. Ada pula bayi yang jenis “High needs”, menangis lebih dari 3 jam sehari. Sudah tentu si ibu dan si bapa keletihan sepanjang hari semata untuk menjaga bayi.

Tak semua ibu bertuah dapat merasai waktu berpantang seperti ibu lain yang bertuah. Setiap ibu berbeza situasinya & berbeza perasaan (hormon). Ikuti perkongsian dari ibu ini.

Masa pantang

Pantang ni 1 tempoh yang ibu tak suka. Kalau orang tanya pantang vs sakit bersalin, ibu pilih sakit bersalin.

Sebab kalau sakit bersalin, yang tanggung sakitnya ibu sorang. Tapi kalau berpantang, sometimes I may hurt someone else. My husband, my parents, my child or other people.

Ada orang tanya, apa yang tak best masa pantang. Bukan tentang makannya. That’s fine with me. Ikan bakar, sayur. I can eat that everyday without any excuse.

Kalau pasal jalan2, i don’t even mind. Sebab ibu bukan kaki jalan. Kecuali kalau en suami pergi jalan luar dr terengganu/kelantan, YES! I DO MIND. #kakiikutsuami.

Tapi yang tak best masa pantang, mentally, physically and emotionally exhausted. Yang tak ramai yang faham. Lain orang lain kesannya.

Mula dari day 1 of confinement, non stop visiting to clinic for jaundice check up every morning, sometimes need to wait till afternoon. And jm visiting in the evening. Badan yang lemah tak cukup rehat, luka belum sembuh, tidur yang tak cukup. Terpaksa gagahkan diri berjalan ke sana ke mari. Bertungku dan mengurut ke laut. Lagi horror bila anak prolonged jaundice.

Orang melawat. Untuk saranan, dari hari 3-5 hari pertama bersalin adalah least favourable waktu untuk melawat. Give the mother time to heal, to rest. Lagi2 kalau ibu2 yang bersalin ceaser.

Anak tidur. Tak kira la masa pantang atau tak. Please, kalau baby tidur, biarkan dia tidur. That’s the only time yang ibu2 ada untuk rehat. Kita tak tahu kalau ibu2 ni dah berjaga sepanjang malam sebab anak meragam. Yang datang sekejap2 nak main dengan baby. Bila baby menangis, siapa yang kena jaga? Ibu dia jugak. So, please be more considerate.

Kerja. Nama pun maternity leave. Tapi ada jugak jenis orang yang tak faham. Call mesej tak kira masa. Kalau sekali dua takpe. Ni kalau berhari2 siap bagi tugas tambahan, nak jugak #^#&$*@¥@,@£#,@*@& #ytjt

Postpartum depression. I guess tak semua orang faham. It’s sort of medical condition. Mental health problem. Ia adalah penyakit. So, if you can’t help, at least try to understand. Don’t judge.

Ibu2 lepas bersalin tak semua sama. Perubahan hormon yang ada. Perubahan bentuk badan. Perubahan rutin harian. Masalah penyusuan. Anak meragam tanpa sebab.

They’re trying really hard to cope. They’re trying really hard to be a great mother. But sometimes, things may not be as easy as they want to. So they need support. Especially from their husband, and those around them.

So instead of judging, please ask. If you see something is wrong with the mother, don’t judge. Don’t comment. But ASK. And UNDERSTAND.

My pantang’s period is almost over. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas perlindungan. Mohon maaf suami, ma, abah kalau ada kesilapan yang dilakukan. And last but not least, my sweetheart. Ammar Danial, I may hurt you a lot during this period. I’m really sorry. I may not be a good mother, but seriously I try really hard to be a better one.

#NAD
#ibusayanganak2ibu
#motherof2
#pantang
#hatethisperiod
#reallytough
#motherhoodjourney
.
Kredit : Nur Fakriah Ramli