Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri. Begitulah lumrahnya hidup berumah tangga. Sesekali pasti ada berselisih pendapat. Sebenarnya ketika kita bergaduh dengan pasangan, sedikit sebanyak ia menguatkan lagi ikatan perkahwinan kita.

 

Namun tidaklah digalakkan terlalu kerap beraduh sehingga memberi kesan terhadap keharmonian rumah tangga. Terlalu kerap bermasam muka akan mengganggu huungan bukan sahaja dengan pasangan bahkan anak-anak juga.

Artikel Menarik: [Comel Macam Anak ‘Mat Saleh’, Ibu Ini Bersyukur 2 Puteri Hidap Albino Membesar Sihat]

Ketika bergaduh dengan pasangan, tidak bolehlah kedua-duanya menunjukkan ‘angin’ masing-masing. Jika salah seorang sudah jadi api, maka yang seorang lagi perlulah menjadi air. Tidak salah beralah, anda tidak kalah pun.

Selepas amarah mulai kurang, pasangan anda pasti akan merasa bersalah kerana memperlakukan begitu. Pada waktu itulah, paling sesuai untuk kalian berbincang dan masing-masing mengakui kesilapan sendiri.

Masa Gaduh Memang Geram, Ingat Waktu Bahagia. Jangan Sampai ‘Kehilangan’ Baru Rasa Ralat!
Sumber foto: www.freepik.com

Untuk mengekalkan kebahagiaan dalam perkahwinan, ada dua elemen penting yang harus dibuat bersama. Pertama, solat berjemaah. Kedua, saling bermaafan. Sebaiknya, tidurlah dalam keadaan anda dan pasangan saling menyayangi dan tidak bergaduh. Mengapa solat berjemaah itu penting?

IKLAN

Saat usai solat, isteri akan bersalam dengan suami dan mencium tangannya. Itu adalah satu simbol bagi mengingatkan si isteri bahawa suami adalah ketua dan perlu dihormati.

Artikel Menarik: [“Demi Anak Pertama, 6 Tahun Tunggu.” Bakal Ibu Ni Tak Kisah Kulit Muka Naik Jerawat Teruk]

Sebelum tidur, bermaafan sesama sendiri. Dengan cara ini, Allah SWT akan memberi ketenangan kepada kita sekaligus melindungi rumah tangga dari sebarang anasir jahat.

Masa Gaduh Memang Geram, Ingat Waktu Bahagia. Jangan Sampai ‘Kehilangan’ Baru Rasa Ralat!
Sumber foto: www.freepik.com

Mengapa Penting Saling Bermaafan?

1. Setiap hari kita akan sedar kesilapan yang kita lakukan. Mungkin salah itu tidaklah besar dan kita pun tak sedar telah berbuat silap. Jadi dengan tabiat bermaafan sebelum tidur, pasangan akan reda dan kita tiada lagi ‘hutang’ maaf terhadap si dia.

IKLAN

2. Apabila saling bermaafan, kita akan sedar yang pasangan selalu peka dengan perlakuan atau perkataan yang dibuat. Jadi tidaklah kita mengulangi perkara yang sama pada masa hadapan kerana sudah tahu, pasangan kita tidak suka dengannya.

Artikel Menarik: [3 Kali Pujuk Tak Layan, Sekali Abie ‘Ayat’ Terus Okay. Gelagat Adik Ni Buat Ramai Terhibur!]

3. Hati lebih tenang jika kita tidur dalam keadaan sudah mohon maaf dan juga memaafkan orang lain. Ia adalah sifat yang mulia dan sangat diredai oleh Allah SWT. Tidur dalam dendam akan membuatkan kita menjadi manusia yang negatif.

IKLAN

Sekiranya anda sedang bertelagah dengan pasangan. Dalam hati terasa amarah yang teruk, jangan lupa untuk terus beristighfar dan bolehlah baca doa ini.

Masa Gaduh Memang Geram, Ingat Waktu Bahagia. Jangan Sampai ‘Kehilangan’ Baru Rasa Ralat!
Sumber: Internet

Sebenarnya, kepentingan bermaafan ini sangat banyak. Kesimpulannya, katakan jika pasangan kita ‘pergi’ ketika dalam tidur (minta dijauhkan), sekurang-kurangnya kita sudah pun bermaafan dengan satu sama lain.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Masa Gaduh Memang Geram, Ingat Waktu Bahagia. Jangan Sampai ‘Kehilangan’ Baru Rasa Ralat!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI