Pernah tak buat wheelbarrow walk ni dengan anak? Kalau pernah, bagus sangat. Kalau tak pernah, haaaa…. Kena try buat kejap lagi juga tau.

Kenapa penting wheelbarrow walk ni? Menurut Terapis Cara Kerja, Aisyah Rozalli, ini antara pilihan aktiviti yang dekat sangat di hati para Occupational Therapist.

Banyak kebaikannya:

1. Meningkatkan kemahiran sosial – komunikasi
Masa kita ajak anak buat wheelbarrow walk ni, dan masa anak nak bagitahu dia nak jalan ke mana, kemahiran sosial tercetus dengan sangat bagusnya.

Mata Fokus, Sensori Bagus. Ajak Anak ‘Wheelbarrow Walk’ Sejak Usia 2 Tahun

IKLAN

2. Tingkatkan kemahiran penyelesaian masalah
Masa anak nak adjust tangan, adjust badan supaya sampai ke destinasi sambil berjalan gaya gini, anak kena buat perancangan dalam otak. OT panggil “motor planning”. Masa ni, sel-sel otak anak memang berhubung aktif. Tak payah susu mahal tau! Eh!

3. Tingkat kekuatan core muscle dan otot menulis.
Masa anak tampung berat badan dia guna tangan, otot-otot utama anak (core muscles) yang memainkan peranan untuk anak anak boleh duduk lama atas kerusi masa belajar, akan activated. Otot menulis anak pun akan semakin kuat.

IKLAN

4. Rangsangan sensori.
Bukan setakat sensori sentuhan dari lantai, sensori mata, pendengaran, sensori pergerakan anak semuanya activated masa wheelbarrow walk ni. Sensori yang aktif adalah penting untuk anak boleh belajar kemahiran dengan baik.

Mata Fokus, Sensori Bagus. Ajak Anak ‘Wheelbarrow Walk’ Sejak Usia 2 Tahun
Gambar Hiasan

5. Fokus mata meningkat.
Masa anak buat wheelbarrow walk ni, ada satu benda kita panggil oculo-vestibular yang akan activated tau. Ocula-vestibular ni yang akan mempengaruhi keseimbangan kepala dan mata fokus ketika kepala bergerak. Ini penting untuk anak kita boleh menyalin dari papan hitam dengan baik tau nanti.

IKLAN

Sesuai untuk umur berapa? Seawal umur 2 tahun tu boleh buat dah. Tapi, kita tak boleh berdiri tegak. Kita kena berjalan melutut. Sebab nanti tinggi sangat kakinya. Kaki anak tu kena lebih kurang 90 darjah.  Semoga perkongsian ni bermanfaat.

Kredit: OT Aisyah Rozalli

Mama jom rileks jap, klik link ni!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI