Dalam usia anak yang bakal menginjak setahun, kebiasaannya ibu akan tertunggu-tunggu perkataan pertama keluar dari mulut anak. Selain nak lihat anak bertatih dan berjalan, dapat dengar anak bercakap juga satu momen sangat berharga.

Ada ibu bapa tak sabar nak dengar anak panggil mommy, mama, ummi, ibu, mak, papa, ayah, baba, daddy dan sebagainya.

Menurut Terapis Pertuturan, Puan Ruby Atika, sebenarnya ada kanak-kanak yang amat cepat mengeluarkan perkataan pertama. Umur 1:06 sudah boleh menyebut mama, abah. Tapi ada juga yang agak lewat, umur 1;08 baru nak sebut mama.

Pada usia setahun, kanak-kanak mula membuat bunyi bebelan seperti ‘bababa’ atau ‘dadada’. Dia bermain-main dengan anggota mulut dan lidahnya sendiri dan dengar suaranya sendiri.

Ini adalah perkembangan fitrah kanak-kanak. Bagi kanak-kanak yang tiada masalah pendengaran, bebelan ini akan berkembang menjadi perkataan. Tapi bagi kanak-kanak yang ada masalah pendengaran, bebelan akan berhenti begitu saja (bergantung pada keterukan masalah pendengaran yang dialami).

Seperti yang dikongsikan oleh Emma Maembong di instagramnya, dia begitu teruja apabila mendapat video dari pembantu rumahnya yang merakam aksi Shariq Gabriel yang memanggil ‘mama’ buat kali pertama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EmmaMaembong (@emma_maembongofficial)

Shariq yang dilahirkan pada 8 November 2020, dan baru berusia 11 bulan benar-benar buat Emma rasa sebak lagi-lagi momen ini adalah yang ditunggu-tunggu selama ini.

IKLAN

Walaupun Emma tak ada dalam situasi tersebut kerana keluar bekerja, apabila video ini dihantar padanya, menitis air mata seorang ibu. Hanya yang pernah melalui situasi seperti ini akan faham.

“Tengah kerja semalam tiba-tiba maid hantar video. First time @shariqgabriel sebut Mama dengan betul. Selama ni mamama biasa je. Allah sampai menangis dengar.

“Baru faham perasan mak excited macam mana bila anak dia mula bercakap. First baby kan biasa la emo lebih sikit. And anak saya dah 11 bulan. Cepat je rasa dah besar,” kongsinya.

Sementara itu, di ruangan komen ramai yang memberi respon positif dan mengakui semua yang pertama kali anak berjaya lakukan, ibu bapa akan teruja dan tak sangka rupanya dah besar anak.

IKLAN

“I’m crying too…. Baby saya baru 7 bulan…. Benda nilah yang paling tak sabar-sabar nak dengar.”

“Cepat masa berlalu dah boleh ikut orang cakap..”

“Semua yang first time pada anak mak-mak memang auto excited..”

“Tunggu dapat kaki dan petah cakap..rasa nak kemam gigit semua ada..”

IKLAN

Sebelum ini Emma banyak berkongsi video Shariq Gabriel yang sangat manja dengannya dan pandai buat mimik muka. Setiap aksi Shariq sentiasa buat ramai orang geram. Mungkin juga sebab anak lelaki, jadi manjanya lebih pada Emma. Moga membesar dengan sihat dan menjadi anak soleh ya sayang.

**Jom shopping barangan keperluan bayi pada harga yang berbaloi di sini

Kredit: IG Emma Maembong

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)