Tak perlu menulis dengan tangan, label sticker untuk menulis nama anak dan sebagainya ini cukup membantu memudahkan kerja-kerja ibu. Tak perlu menempah sticker, apa hanya anda buat sendiri label sticker ini sendiri.

Perkongsian pengguna Facebook, Ezzaty Liyana ini mak-mak kena cuba. Memang senang tapi kena fokus. Modal RM2.10 sahaja!


Malam ni saja lah nak SHARE something yang rasanya tak ramai tahu rupeanya easy peasy je nak buat CUSTOM STICKER LABEL ni.

Senang sangat rupanya nak buat sticker ni. Boleh tampal kat buku sekolah atau alat tulis anak-anak.
DIY sendiri bermodalkan RM2.10 je semestinya barang dari Eco Shop.

EL tunjukkan step by step ya!

1. Open Microsoft Word.

2. Klik “MAILING” dan “LABELS”.

3. Kemudian, klik “OPTIONS”.

4. Pilih “NEW LABEL”.

5. Namakan template sticker korang. El remark 4141**** tu actually barcode sticker tu. So, lepas ni senang beli je barcode yg sama.

IKLAN

 

6. Tukar page size to “CUSTOM”.

7. Page width & page height tu ukuran kertas sticker korang. Make sure ukur dengan pembaris.

 

Ukuran dr hujung kertas ke hujung kertas

8. Kira bacaan top margin & side margin. Kalau boleh, jangan bundarkan. Biar je 0.25cm camtu. Jangan bundar kepada 0.3cm. Margin akan lari nnt.

Cara ukur top and side margin boleh refer kat gambar dan arrow.

IKLAN

9. Masukkan label height and width. Ukuran label ni adalah ukuran sticker korang.

Tengok dalam kotak putih tu dan refer anak panah cara untuk ukur.

10. Vertical pitch and horizontal pitch ni agak mengelirukan sikit. Hati hati!
Vert ~ ukuran dr mula sticker atas hingga mula sticker bawah.

Hor ~ ukuran dr mula sticker kiri hingga mula sticker kanan.

Rujuk anak panah untuk lebih jelas.

 

11. Number across & down ni paling penting supaya jarak sticker korang tak lari. Kena kira betul².

IKLAN

Num across ~ jumlah sticker dr kiri ke kanan
Num down ~ jumlah sticker dr atas ke bawah

12. Lepas dah siap masukkan ukuran, klik OK.

13. Ruangan address tu, taip apa yang korang nak print kat sticker tu.

14. Kalau nak tukar tulisan atau size, right click je.
15. Pastikan korang pilih “FULL PAGE…”
16. Print!

Oppss! Sebelum print dekat kertas sticker. Korang print dulu atas kertas biasa. Potong ikut ukuran sama dgn kertas sticker. Lepas tu tekap kertas tu atas kertas sticker dan check semua tulisan masuk dalam kotak ke tak. Kalau semua cun, korang boleh proceed print atas kertas sticker.

Yeayyy! Done one for me and one for imany. 🙈 Ada balance lagi 13 sheets.

Untuk sesiapa yg laptop dia setting ukuran dalam inch (“), El tunjukkan kat ruang comment how to change it from inch to cm.

Menarik: Satu Bilik Dia Tawaf, Demam Pun Aktif, Anak Kedua Dato’ Siti Nurhaliza Dah Pandai Berjalan

Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!