Kejap-kejap buka peti sejuk. Kadang tu bukan nak ambil apa pun, tapi saja nak buka. Ada tak anak mama yang macam ni? Biasanya usia anak antara dua hingga enam tahun, boleh dikatakan ini salah satu tabiatnya.

Walaupun dilarang, tetap akan buat juga. Kalau diperhatikan anak-anak ni suka buka peti sebab ada barang dalam peti sejuk tu menarik perhatiannya. Bukan itu saja, wap sejuk dalam peti sejuk itu pun salah satu faktor buat anak suka berdiri atau duduk lama-lama depannya.

Namun agak merisaukan juga bagi anak yang suka explore. Mana tahu barang-barang yang ada dalam peti itu mereka anggap ‘mainan suka-suka’ sehingga boleh mendatangkan kemudaratan.

Seperti perkongsian ibu ini, disebabkan anak sulungnya suka sangat buka tutup peti sejuk, terpaksa buat alternatif ini. Mungkin sesetengah orang anggap boleh menakutkan anak tetapi niat ini untuk bagi anak beringat dan boleh buka bila perlu sahaja.

IKLAN

Anak jarang sekali bersepah mainan. Cuma hobi anak sulung suka buka tutup peti sejuk. 10 kali buka tutup pintu sejuk tu. Sampai nak tercabut pintu dibuatnya.

IKLAN

Lagi Mommy dia larang, lagi dia buat. Menguji sungguh kesabaran. Tarik nafas panjang-panjang. Mommy tak ada pilihan lain, terpaksa letak kepala patung di dalam peti sejuk.

Sekali dia buka peti, muncul satu kepala..ahh sudah, berlari tak cukup tanah. Takut punya pasal, menangis teresak-esak. Sampai takut nak masuk dapur dan buka peti sejuk lagi.

IKLAN

#mika5turn#
#anaksulungdariduaberadik#♥️

Kredit : Damia Alia Mikhail

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)