Melahirkan bayi sememangnya satu proses atau prosedur yang akan mendatangkan kesakitan kepada para ibu. Namun begitu, terdapat beberapa teknik yang mampu mengawalnya antaranya adalah hypnobirthing. Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Apakah itu hypnobirthing?

Dicipta oleh seorang pakar hipnoterapi dari Harvard University Ford Foundation iaitu Marie “Mickey” Mongan, hypnobirthing adalah sejenis teknik meditasi yang dilakukan oleh ibu hamil untuk tujuan melahirkan bayi dengan lebih mudah. Teknik ini dilakukan dengan menggunakan metode hipnosis bagi membantu ibu hamil berasa lebih relaks secara mental, fizikal dan rohani.

Selain itu, teknik ini juga dilakukan untuk membantu mereka melawan perasaan takut dan mengurangkan rasa sakit serta rasa letih ketika melahirkan bayi. Berbanding menggunakan perkataan seperti sakit atau letih, teknik ini akan menggantikannya dengan perkataan tekanan. Kontraksi pula akan digantikan dengan perkataan seperti pusuan atau gelombang.

Dalam erti kata yang lain, teknik ini adalah berfokuskan dan berpandukan kepada pengawalan otak yang boleh mengatasi kesemuanya berkaitan dengan tubuh badan. Menurut kajian, teknik ini telah terbukti berkesan terhadap ribuan wanita yang sudah melakukannya.

Siapakah yang boleh melakukan hypnobirthing?

Tentu sekali, individu yang boleh melakukannya adalah ibu hamil yang sedang menunggu untuk melahirkan bayi kelak. Persoalannya, adakah ia boleh dilakukan oleh golongan ibu hamil yang perlu/ingin bersalin secara alternatif?

Ya, teknik ini juga boleh dilakukan jika ibu hamil berhadapan dengan situasi seperti berikut:

  • Bersalin secara pembedahan caesarean
  • Bersalin dalam air
  • Bersalin dengan bantuan epidura

Bagaimanakah hypnobirthing dilakukan?

Teknik ini akan melibatkan penggunaan muzik, visual, perkataan dan pemikiran yang positif untuk tujuan merelakskan badan, mengawal pernafasan serta sensasi ketika melahirkan bayi. Ia boleh dilakukan secara sendiri atau mendapatkan bantuan daripada pakar hipnoterapi. Namun begitu, mereka ini mungkin tidak akan berada di sisi ketika proses bersalin hampir dekat, oleh itu, anda disarankan untuk mempelajarinya sendiri.

Sumber: Hello Doktor

PERSIAPAN KE HOSPITAL, CHECK-LIST BARANGAN MAMA DAN BAYI

Perkongsian daripada Puan Nadyia Yaya 

Assamualaikum good morning semua 

Semalam sibuk packing barang baby n mommy. hari ni saje nk share kt uolls apa yg perlu bawak ke hosp. mommy terlebih rajin ni. padahal boleh jer google2. semua benda ada sana yedak. sapa nk baca, baca la ye. utk 1st time nak jadi ibu, boleh la tengok2

Kalau boleh 1 almari nak angkut jenis aku bior bawak lebih, jgn kurang. mne yg aku listed kat bawah ni, kalau korg rasa xperlu bawak, xpyh bawak ok. kalau ada yg kurang, tolong bgtau.

Aku siap packing mcm ni so senang xpayah nak meraba2 dlm beg cari baju la, suar la. beg plastik ni beli kt ikea. nti boleh refill balik baju2 yg dah kotor.

Setiap beg plastik ada:

– rompers panjang 2 helai/ baju lengan panjang n seluar 2 helai ( setiap beg plastik tu aku letak sepasang2 la, kan ada 4beg tu hehe)
– mitten&booties
– hat
– bedung
– pampers
– barut

Bertanda extra tu aku letak: (in case xcukup, boleh grab je dlm plastik extra ni)

– baju lengan pendek 2helai
– extra pampers
– extra mitten&booties
– extra bedung
– extra barut

Plastik sebelah tu plak:

– towel
– selimut
– sapu tangan

Yang bawah tu:

dalam kotak
– baby care ( bedak, lotion, shampoo, minyak telon, baby oil, minyak yuuyee, cotton bud)
– baby wipes
– botol susu ( incase nk pakai nti, aku spare siap)

Checklist barang mommy:

– baju 2helai
– kain batik
– skirt
– towel
– shawl/ tudung sarung
– stocking
– breast pad
– maternity pad
– toiletrities ( sabun, ubat gigi, berus gigi, coconut scrub tu WAJIB BAWAK bebas dri segala daki)
– mommy care ( lotion, moisturizer, vaseline, barang makeup sikit )
– minyak tyt
– breast pump ( incase nk guna, spare jer)

Yang xde dlm gmbar perlu bawak (sbb xbeli lgi):
– nursing bra
– disposable panties
– nipple cream

Dalam bakul:

– thermos
– mug,pinggan, sudu
– horlicks 3in1
– biskut2
– kurma & air zam zam ( xde dlm gmbr)

Wajib bawak:

– kad pengenalan
– buku pink
– yasin
– charger, powerbank
– handphone
– bahan bacaan ( aku rasa xsempat nak baca pun , saje la aku nak bawak. best buku nana ni semua bende dia cita dri cara nak push mcm mne, breastfeeding, dlm pantang. dh lama aku beli buku ni sebelum kawin lgi. xtau la ada lgi ke x. kalau nk pinjam boleh jer hehe)

Yang ni pulak bakul baju baby n semua2 la sbb aku berpantang kt rumah mak mertua. bawak 1 bakul ni jer. semua boleh sumbat sbb besar. berzip mcm ni xde habuk masuk. ats tepi boleh bukak. beli kt kaison Rm25 rasenya.

Kalau nak tahu bagaimana cara mudah bersalin dan persediaan ke hospital, saksikan rancangan Pa&Ma, Musim ke4 (Jurnal Kehamilan) Episod 12 di Astro Prima & Prima HD selasa ini Jam 12 tengah hari dan ulanganya 9 malam.

 

Tinggalkan Komen