Resipi apam nasi atau apam soda mungkin sudah terbiasa. Apa kata lebihan jagung yang kita jadikan apam jagung pula. Memang lain dari yang lain.
Hanya campurkan sahaja kesemua bahan dan kukus dengan api yang kuat. Jom cuba resipi perkongsian Norfazida Gda. Memang layan.
Saya beli jagung offer, hiris kemudian di frozenkan. Dalam keadaan dan cuaca sekarang ni boleh la guna, buat menu dengan bahan yang ada saja.
Apam Jagung
Ads
Bahan-bahan:
1 cawan jagung krim
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1/4 sk garam
3/4 cawan gula
1 cawan minyak masak/jagung
2 sb susu pekat/susu jagung SAJI
1 biji telur gred A/B
Sedikit pewarna kuning
Sedikit jagung fresh -untuk hiasan
Ayak tepung gandum, baking powder dan baking soda. Tambahkan garam. Ketepikan.
Putar dan kisar gula, minyak jagung, susu pekat dan telur hingga sebati.
Ads
Masukkan bahan yang telah diayak tadi. Putar sampai sebati.
Akhir sekali masukkan pewarna kuning dan jagung krim putar atau kacau hingga sebati.
Panaskan periuk pengukus hingga air mendidih. Sediakan papercup yang dialas dengan acuan lompang/muffin atau bekas plastik. Sudukan adunan apam hingga penuh papercup. Taburkan sedikit jagung fresh diatasnya.
Ads
Kukus dengan api yang kuat selama 20-25 minit. Siap!
Anak-anak pastinya orang yang cukup terpukau saat dihidangkan dengan kek, apa lagi dengan warna yang cantik. Kek pandan gula melaka kurang manis ini pilihan tepat buat anak. Kurang manis tapi sedap.
Resipi Kek Pandan Gula Melaka dengan buttercream padu ini dikongsikan oleh Ariana Rose Ahmad. Menariknya, langkah demi langkah turut dikongsikan secara terperinci agar anda yang baru hendak mencuba tidak tersilap langkah. Jadi jangan bimbang, pasti menjadi!
Hari ni Ariana nak share resepi Kek Pandan Gula Melaka. Kek ni tak terlampau manis dan bila dah makan sedap.
Resepi Kek Pandan Gula Melaka
Bahan Kek
5 biji telur gred B
3/4 cawan @ 135g gula halus
2 cawan @ 220g tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1sk cream off tartar
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk emulco pandan coconut
2sk pewarna hijau apple
5 sudu besar minyak masak
Bahan Syrup gula melaka:
2 keping kecil @ 90g nisan atau gula melaka
2 helai daun pandan
1/2 cawan @ 100ml air
1 sudu besar tepung jagung
Bahan Buttercream:
300g butter (sejukkan dalam peti ais 20 minit)
5 biji telur putih sahaja (gred B)
90g gula kastor
1sk esen vanila
2 sudu besar syrup gula melaka
Untuk buat kek, mula-mula masukkan telur, gula, ovallete, pewarna hijau dan emulco pandan. Mix hingga sebati dan bertukar warna hijau cerah sedikit tapi masih cair.
Lepas tu masukkan dan ayak tepung gandum, soda bikarbonat, cream off tartar & baking powder. Mix lagi hingga sebati sahaja. Tak perlu mix lama.
Bila dah sebati masukkan pula minyak masak. Warna nmpak terang sebab cahaya. Kacau laju dengan menggunakan spatula sahaja.
Ambil loyang 8 inci dan lapik dengan baking paper. Tuang kesemua adunan. Hentak-hentak loyang supaya takda angin dalam adunan.
Panaskan oven dan bakar dengn suhu 160°c selama 30 minit (api atas bawah) tapi bergantung pada oven masing-masing juga.
Cara buat syrap gula melaka
Sementara tunggu kek masak, buat syrup gula melaka pula. Masukkan gula melaka @ nisan bersama air dan daun pandan. Masak hingga hingga cair. Jika guna nisan@ gula melaka yang kurang manis boleh tambah sedikit nisan @ gula melaka.
Bila dah cair masukkan tepung jagung supaya syrup ni lagi pekat. Kacau sebati.
Bila dah masak tapis dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk lagi pekat.
Tanggalkan baking paper dan Lepas 10- 15 minit baru terbalikkan semula pada kedudukan asal. Biarkan kek sejuk dulu.
Cara buat buttercream
Untuk buat buttercream, telur putih dan gula kastor ni kena pukul hingga gula cair dengan cara double boil.
Bahagian ni kena betul-betul teliti. Suhu air mesti tidak melebihi 60°c. Jika air kat bawah tu terlampau panas, telur akan masak. Cara lebih mudah , sentuh sikit dengan jari (hati-hati), jika air tak panas sangat, boleh pukul laju-laju hingga gula hancur. Gula dah hancur terus stop.
Lepas tu, letak dalam bekas dan mix hingga jadi merigue atau bahasa lebih mudah, adunan tu jadi warna putih dan bila di terbalikkan adunan tak jatuh.
Sampai jadi macam ni.
Masukkan pula butter sikit demi sedikit. Mix hingga jadi licin. Jika nampak macam berketul, teruskan mix hingga lah licin. Bila dah licin masukkan pula esen vanila dan syrup gula melaka.
Mix hingga sebati. Bila dah siap sejukkan sekejap dalam peti ais selama 10-15 minit bagi buttercream tak mudah cair. Jika lepas keluarkan buttercream dan nampak ada wap dari syrup gula melaka, mix je sekejap bagi sebati.
Lepas tu potong kek kepada 2 bahagian. Bahagian atas pun potong sikit supaya permukaan sekata dan tiada benjolan. Letak syrup gula melaka dan rata kan. Nak letak semua keliling kek pun boleh.
Letak pulak buttercream. Ratakan hingga licin. Ambil kek bahagian atas dan letak kat atas buttercream.
Tuang atau sapu sekali lagi syrup gula melaka atas kek dan barulah letak pula buttercream. Untuk lebih kemas, potong nipis bahagian tepi. Kalau taknak potong dan nak sapu buttercream pun boleh.
Potong pada 16 bahagian atau ikut size yang kita nak. Buat pula bunga menggunakan buttercream. Nak guna acuan macam mana pun boleh je. Titis pula syrup gula melaka dan letak daun pandan.
Siap!
Tips : Kek kekal lembut
Kalau nak simpan dalam peti ais, letak dalam bekas tertutup. Lembutnya macam baru siap bakar. Kalau nak simpan macam tu pun boleh tapi pastikan tak bercampur dengan benda yang berbau.
Tips : Untuk buttercream, kalau lepas dah masukkan butter dan lepas dah mix adunan jadi cair, masukkan dalam peti ais selama 20 minit. Lepas dah keluarkan dari peti ais, terus mix hingga jadi licin.
Antara salah satu biskut raya yang menjadi kegemaran ramai adalah biskut makmur susu. Bukan orang dewasa saja, anak-anak pun menggemarinya. Rasa lemak susu tu yang buatkan biskut makmur tu sedap sebab ianya cair di mulut.
Jika teringin untuk cuba buat sendiri biskut makmur susu ini, resepi Nora Afida boleh dicuba. Mudah sangat!
Resepi Biskut Makmur Susu
Bahan-bahan:
Bahan Doh Biskut Makmur Gebu:
4 cawan tepung gandum disangai hingga naik bau
1/2 cawan gula castor
1/4 cawan susu tepung tak kisah brand apa
3 sudu besar buttercup / minyak sapi. Cairkan dulu & tunggu sejuk
Minyak jagung secukupnya
Bahan Inti Biskut Makmur:
– 500 gram kacang tanah sangai tanpa minyak, buang kulit, kisar @ ditumbuk
Minyak jagung secukupnya
Cara-cara:
Cara Buat Biskut Makmur Gebu Cair Di Mulut:
1) Sangai tepung gandum di atas kuali. Sangai tanpa minyak, hingga naik bau. Campurkan tepung gandum tu bersama gula castor, butter/minyak sapi yang dah dicairkan (pastikan butter/minyak sapi dah sejuk lepas dicairkan), susu tepung. Gaul rata.
2) Masukkan sikit-sikit minyak jagung ke dalam adunan. Masukkan secukupnya hingga tepung adunan tu boleh digentel dengan cantik. Kalau nak biskut tu jadi gebu, pastikan doh tidak berderai masa digentel.
Untuk inti biskut makmur, sangai kacang tanah tanpa minyak.
Buang kulitnya dan kisar kacang tu. Terpulang nak kisar halus mahupun kasar. Nak tumbuk pun boleh. Tambahkan gula secukup rasa.
Campurkan dengan sedikit minyak jagung @ mazola ke dalam kacang yang dah dikisar tadi. Tujuannya supaya doh tak berderai masa gentel nanti.
Bakar dengan suhu 150˚ selama 20 minit.
Dah siap bakar biarkan suam sikit biskut makmur tu. Golekkan biskut makmur ke dalam gula icing.
Boleh susun dalam balang bila biskut dah sejuk. Masukkan dalam balang yang kedap udara.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak-anak teringin nak makan pizza, apa kata mama buat je pizza ekspres ni. Tak perlu nak sediakan doh dan uli tetapi hanya gunakan roti saja dan diletakkan inti kegemaran anak-anak.
Rasanya pun sedap dan nak buat sangat mudah. Hanya susun je, letak sos kesukaan dan inti apa yang anda inginkan, terus boleh bakar dan makan panas-panas.
Sesuai sangat untuk buat makan pagi atau minum petang jika anak-anak teringin. Modalnya pun tak lah mahal. Jika modal beli barang RM20 boleh buat pizza ekspres ni banyak loyang dan anak pun puas makan.
Berikut resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali untuk anda cuba buat di rumah.
Pizza Ringkas
Bahan-bahan:
– Roti
– Sos Spaggeti
– Sosej
– Cendawan
– Cheese
– Mayonis dan Sos Cili
*cendawan dan sosej direbus dulu
Cara-cara membuatnya:
Susun roti dalam loyang ikut saiz yang anda nak. Tak ada loyang empat segi bulat pun boleh.
Sapu sos bolognese di atas permukaan roti.
Taburkan sosej dan cendawan yang direbus
Letakkan mayonis dan sos ikut kesukaan anda
Taburkan cheese mozarella untuk rasa yang lebih padu
Bakar sehingga cheese mencair
Pizza roti ekspres yang dah siap bakar. Boleh potong dan hidangkan
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Berita Bung Moktar meninggal dunia mengejutkan negara. Ketahui perjalanan hidup, keluarga, legasi politik dan sisi peribadi tokoh Sabah ini yang dikenang ramai.