Anak-anak, bila duduk rumah kejap-kejap lapar. Daripada bagi anak makan jajan atau gula-gula, apa kata ibu cuba buat muffin milo yang paling mudah ini. Tak perlu nak guna mixer pun, cuma kacau dengan senduk je. Tersangatlah mudah.

Kalau yakin, nak buat duit poket jual muffin ni pun boleh. Resepi yang dikongsikan oleh Azlina Ina ni sekurang-kurangnya boleh bagi idea untuk ibu-ibu.

Muffin milo coklat mudah

Bahan-bahan: 

8 biji telur gred A atau B
450g gula perang atau gula halus kalau xnak manis guna gula perang atau kurg kan(2 cawan )
1 sudu besar emolco coklat
330g/3 cawan self raising + 1 sk soda bikarbonat(ayak)
100g milo
50g serbuk coklat
*Campurkan tepung dengan serbuk coklat dan milo dalam 1 bekas ya
350g majerin cair/2 cawan (cair kan dulu awal-awal sukat dalam cawan atau dah cair baru timbang)
1/2 cawan air panas

Cara-cara:

  1. Telur+ gula+satukan. Kacau-kacau sebati dengan senduk ke whisk ke dengan hand mixer pun boleh

IKLAN

2. Tambah emolco dan kacau sebati

3. Tambah kan tepung yang disatukan tadi berselang dengan marjerin sampai habis.

4. Akhir sekali tambah air panas dan kacau rata

**Nak tambah coklat chips boleh nak tambah coklat rice pun boleh

IKLAN

5. Masuk dalam paper cup atau muffin cup. Nak tabur badam nips atau coklat chips pun boleh

6. Bakar suhu 170 masa 25-30 minit atau kukus 15-20 minit

IKLAN

Mudah kan! semoga dapat buat dengan jayanya ok.

Kredit: Azlina Ina

RESEPI MENARIK [Aiskrim Ala Magnum 4 Bahan! Serius Sedap & Cara Buatnya Sangat Mudah]

BACA [Koleksi Resepi Ayam Untuk Bayi Tanpa Garam & Gula. Anak Tak Jemu Makan!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)