Setiap pagi, anak kita akan bangun dengan tenaga baru. Bila anak asyik terperap dalam rumah, tenaga atau energi tadi tak dapat dilepaskan. Ini yang menyebabkan anak kita:

– Gelisah sentiasa
– Asyik meragam
– Suka kacau ahli keluarga yang lain
– Mood anak jadi tak menentu
– Tidur lewat setiap malam

Sebab tu, mak ayah wajib bantu anak untuk salurkan tenaga:

✅ Bawa anak bermain depan rumah
✅ Bersenam bersama-sama
✅ Jadikan ada ruang dalam rumah untuk dia berlari, melompat, dan bermain
✅ Buat kerja rumah sama-sama

IKLAN

Contoh kerja rumah yang anak usia 2-7 tahun boleh buat semasa PKP:

 USIA 2-3 TAHUN
✔️ Kemas mainan
✔️ Lap meja / lantai
✔️ Susun buku di rak
✔️ Bersihkan habuk
✔️ Letak baju kotor dalam bakul
✔️ Ambil barangan ringan
✔️ Beri makan pada haiwan peliharaan

UMUR 4-7 TAHUN
✔️ Susun kasut
✔️ Sapu lantai
✔️ Kemas katil sendiri
✔️ Cuci dan siang sayuran
✔️ Bantu sediakan meja makan
✔️ Siram pokok bunga
✔️ Angkat kain jemuran

IKLAN

Sambil tu, inilah peluang mak ayah nak latih anak buat kerja rumah yang mudah. Bila tenaga anak dah habis disalurkan, mereka pun akan tidur lebih awal.

Lagi satu ibu ayah kena ingat juga, walaupun PKP bersambung lagi, tolong bawa anak keluar rumah sekejap untuk dapatkan Vitamin D dari cahaya matahari.

Ini sekurang-kurangnya dapat hilangkan tekanan dan elakkan masalah tulang rapuh disebabkan kurang Vitamin D.

IKLAN

Kredit: Dr Redza Zainol

ARTIKEL MENARIK [Anak No 2 Atau No 3 Lain Sikit Perangainya. Tapi Dia Ajar Erti Sabar Untuk Ibu Ayah]

LAGI ARTIKEL MENARIK [Doktor Pesan Ibu Bersalin Musim Covid, Semua Buat Sendiri. Standby Ikut Checklist Ni!]

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)