Bukan senang hendak mendidik dan mengajar anak membaca Al Quran di awal usia. Namun begitu, biar mencabar macam mana pun, ayat suci Allah ini sememangnya perlu diperkenalkan pada anak-anak kecil kita di awal usianya.

Pelakon, Ashraf Muslim turut sama berkongsi tip untuk mendidik anak kecil kita agar sentiasa dekat dan begitu cintakan Al-Quran.

Menerusi Instagramnya, bapa penyayang ini turut memuat naik video mengajar anaknya, Safiyyah yang baru berusia tiga tahun mengaji.

Malah video yang dimuat bapa kepada empat cahaya mata ini juga dipuji wargamaya. Comelnya melihat gelagat Safiyyah membaca Al Quran. Begitu bersungguh-sungguh mengikuti segala yang diajarkan bapanya.

Kata Asyaraf, kesabaran amat diperlukan untuk mendorong anak kecil mengaji.

“Bukan senang nak ajar si Safiyyah yang 3 tahun ni, tapi bila dia tengok abang-abang dan kakak dia baca, dia pun nak jugak. Itupun kita dah seronok.

“Nak ajar anak baca iqraq kena sabar dan bagi dia minat serta suka untuk baca.

IKLAN

“Jangan marah-marah anak-anak kalau salah baca. Bagi anak-anak selesa. InsyaAllah road to read alquran akan tercapai tak lama lagi. Nak sangat anak-anak cepat baca quran supaya dia boleh jadikan amalan dia setiap hari,” kongsinya.

Malah kata Asyraf lagi, memperkenalkan anak dengan al quran adalah tanggungjawab paling besar mak ayah. Jadi jangan leka.

IKLAN

“Kepada mak ayah ingatlah tanggungjawab kita untuk mendidik anak-anak.

“Didiklah dengan penuh kasih sayang dan janganlah sesekali berputus asa.

“Urus masa kita dengan baik bukan sahaja untuk kerja, tapi keluarga pun nak kena ada masa. InsyaAllah barulah berjaya dunia dan akhirat,” kongsinya lagi.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashraf Muslim (@ashrafmuslim)

IKLAN

Menarik: Sewa Perut Sudah Habis, Cepat Keluar, Bakal Bersalin Minggu Depan, Maryam & Ryzal Teruja Tunggu Baby!

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Kredit: @ashrafmuslim