Sebenarnya selama anak-anak kita pakai pampers, dia orang tak dapat nak betul-betul peka dengan “hint” yang diberikan oleh tubuh badan untuk berak dan kencing.

Sebab itulah, untuk potty train, mama papa kena kerap kali bertanyakan kepada anak sama ada mereka nak kencing berak ataupun tidak.

Berikut perkongsian Puan Sulaiha Zulkifli, cara yang dipraktikkan untuk anaknya ketika nak masuk usia 3 tahun.

POTTY TRAIN CARA CIKSU

Untuk permulaan:

– Bertanyakan kepada anak sekerap yang boleh. Pastikan setiap satu jam, mesti tanya. ” Along nak kencing tak ? Along nak berak tak ? “. Walaupun jawapan diorang tak nak, sila bawak anak pegi tandas. Tunggu lah kejap dalam 5 minit supaya anak kencing. Ulang dan ulang dan ulang buat step ni setiap satu jam.

IKLAN

– Ciksu akan selalu pesan kat Firas, ” Along sekarang tak pakai pampers ni taw. Ingat yee. Kalau along rasa nak kencing ke nak berak ke, cakap kat mama yee. Mama bawak pergi bilik air.” Sentiasa pesan dan ingatkan. Bila kita sentiasa tanya dan ingatkan, lelama anak akan dapat alert dengan “hint” tersebut.

– Untuk malam pulak, ciksu akan kejutkan Firas setiap satu atau dua jam. Waktu malam ni, anak lagi liat ye untuk bangun pergi bilik air. Iyee lah, dia orang dah biasa kencing dalam pampers kan. Jadi, ciksu malas nak tanya banyak-banyak, ciksu buka je seluar si Firas walaupun dia tengah tidur. Kemudian angkat dia bawak pergi bilik air terus. Dan yes, dia akan kencing walaupun sedikit. Tapi mata tetap pejam. Hahaa.

ARTIKEL BERKAITAN [Seminggu Je Ajar Anak 2 Tahun 3 Bulan Tak Pakai Pampers. Simple Sangat Tipnya!]

IKLAN

– Andai kata anak terkencing dalam seluar, jangan tengking atau marah ye. Tapi tanya dan cakap baik-baik. Macam ciksu, Firas pun ada jugak terkencing dalam seluar walaupun siang hari. Sebab mama nya lupa untuk tanya. Bila Firas terkencing dalam seluar, ciksu akan tanya ” Along, kenapa along kencing kat dalam seluar? Along tak ingat yee. Along kan tak pakai pampers dah. Jadi along tak boleh kencing kat dalam seluar. Kene kencing kat bilik air. Lepas ni, bila rasa nak kencing, along cepat-cepat buka seluar pegi kat bilik air yee.”

– Bagi sokongan dan galakan kepada anak. Pertama kali Firas cakap ” Mama, bibird nak kencing lah.” Dan terus bawak pergi bilik air. Lepas tu, ciksu akan tepuk tangan dan cakap “Yeayyy! Along dah pandai kencing kat bilik air. Hebat anak mama.” Sambil peluk dan cium. Raikan setiap achievment anak. Supaya anak-anak rasa lebih semangat untuk teruskan dengan potty train tu.

Pesanan :
Untuk potty train ni, seluar pendek untuk siang hari dan seluar panjang untuk waktu malam. Mama papa kena standby lebih sikit untuk tukar bila anak terkencing dalam seluar.
Dalam hal ni juga, mama dan papa kena sangat-sangat rajin dan juga kena banyak-banyakkan bersabar. Jangan marah-marah. Just enjoy the moment. Because moment tu sangat berharga dan tak semua orang dapat melalui dan merasainya.

IKLAN

Anak ciksu, Firas Akid ambil masa 3 hari untuk full day (siang dan malam) tanpa pampers.
Cukup usia dia 3 tahun. Dan tidak lagi pakai pampers. Alhamdulillah!

✅ Done potty train for Firas Akid.
Perkongsian ikhlas daripada seorang ibu yang gigih didik anak sulungnya potty train walaupun dalam masa yang sama ada si kecil yang berusia 8bulan. Well done dear self!

Kredit: Sulaiha Zulkifli

Mahu dapatkan barangan anak pada harga yang terbaik, klik di sini

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)