Dalam mendidik anak-anak, memang ada cabarannya. Dan yang pasti setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk setiap anak. Oleh yang demikian kita sering beritahu anak-anak untuk menjadi orang yang Berjaya, orang yang pandai, orang yang baik dan sebagainya.

Menurut Afnan Rosli, menjadi ibu bapa bukan semestinya sekadar memberi arahan dan meminta mereka jadi ikut acuan seperti yang kita inginkan. Menjadi ibu bapa bermaksud menunjukkan contoh yang baik untuk anak-anak menjadi insan seperti yang kita ingin mereka jadi suatu hari nanti.

Justeru itu, menurutnya lagi, cara terbaik untuk membina karektor anak adalah dengan diri kita sendiri menjadi insan seperti yang kita inginkan dalam kehidupan anak-anak tersayang.

IKLAN

Anak belajar dari ibu bapa

Being a parent kita banyak focus pada nak mendidik anak kita jadi sebijik mcm kita nak dia jadi. Tapi seringkali kita lupa, they learn more from what we do rather than what we tell them to do.

Anak-anak ini belajar lebih banyak dengan melihat tingkah laku dan perbuatan kita seharian berbanding dengan kata-kata dan arahan kita pada mereka seharian.

Being a parent doesn’t mean that kita beri arahan dan suruh mereka jadi mengikut acuan kita. But being parents means showing good example to them and becoming the type of person that we want them to be.

Kalau kita nak anak kita kaya, berjaya, kita jadi kaya dan berjaya. Kalau kita nak anak kita ada akhlak yang baik, budi pekerti yang baik, penyayang, pengasih, penyabar. Kita jadi orang begitu. They will follow. It’s unconscious learning.

Apa yang mereka lihat dan alami tertanam dalam minda mereka jauh lebih kuat dari apa yang kita arahkan mereka jadi.

The best way for you to build your child character is by you being the person you want to see in him.

Children are educated by what the grown up is, not by his talk.

IKLAN

Jadi Role Model Untuk Anak-anak

Setiap hari kita hidup, kita sedang buat deposit dalam memory bank anak-anak kita. Memory-memory ini yang mereka akan gunakan sepanjang hidup mereka membesar.

Kalau nak anak baca Quran, kita baca Quran dengan mereka, kita zikir dengan mereka, kita solat dengan mereka, kita sedekah dengan mereka. Just be their biggest idols, be their biggest icons and role model.

Sebenarnya bila Allah Anugerah kan kita anak, bukan saja Allah nak kita jaga anak ini. Tapi Allah bagi kita ruang dan sebab supaya kita boleh baiki diri. Kalau untuk diri kita, mungkin kita hidup segitu-gitu aja sudah cukup.

Tapi demi anak, we are willing to go further. Suddenly ada kekuatan untuk berubah lebih baik. Demi anak.

It’s easier to build a strong children than to build a broken men. So build your children’s character by you becoming the person and embodies the teachings.

Bawa anak dalam setiap acara

Ramai orang terinspirasi bila saya bawak kemana saja anak saya si Luqman ni. Seminar, Kelas, meeting dengan orang besar-besar pun saya bawak je budak ni. I just don’t care. Where ever i go, where ever i travel, anak dan isteri sentiasa ada menemani saya.

Why? Because we are one. They are part of me. Luqman naik aje ke pentas, i just want him to see what kind of father i am. Saya dia tengok apa yang bapak dia buat.

Let him see your friends, let him join the meeting. Alhamdulillah seusia 2 tahun dia dah mula belajar bincang ideas di peringkat tinggi. Dah mula pandai bergaul dengan orang-orang hebat. Let them learn. Let them experience.

You can see in his way of carrying himself sangat berbeza dengan budak biasa. Cara fikir dan cara cakap beliau nampak matang.

Setiap hari seboleh mungkin i want to put as much deposit pengalaman-pengalaman menarik kedalam memory bank Luqman.

Let him explore the world. Let him see this life in a bigger picture. Biar dia jumpa orang baik-baik, orang soleh-soleh. Ambil cara hidup mereka, ambil cara cakap mereka. Biar dia terkesan dengan kebaikan sekeliling.

Everyday, is an adventure and learning heaven for him. Harini baru sempat balik tidur di Bangsar setelah berminggu-minggu kami travel merata-rata, vacations, meeting, gatherings, discussions, merasmikan program sana-sini.

Basically for the past 3 weeks kitorang dah pusing Malaysia. Semua tu Luqman ikut dan alami bersama-sama saya dan isteri.

And amazing childhood meeting different people, experience different culture and food, travelling and learning new things every.

Choose wisely, choose carefully

Another big things yang saya nak share is that bagi yang belum kahwin. Sebelum anda kahwini seseorang tunggu.

Tunggu mereka marah dan lihat bagaimana reaksi mereka. Are they abusive? Are they quite? How they deal with anger?

Kerana bagaimana Manusia bertindak waktu mereka marah itu adalan intipati diri mereka. Umpama buah orang jika di perah keluar orange juice. Mustahil keluar apple juice, kerana intipati nya ialah orang.

Manusia juga begitu, bila di perah oleh situasi, masalah dan kekusutan. Apa yang keluar itu lah intipati mereka. Jika pemarah, itu lah isi nya, jika penyabar, pemaaf itu lah isi nya.

Ingat. Anak kita tak boleh pilih siapa yang jadi ibu dan bapa mereka. Tapi kita boleh pilih siapa yang bakal jadi ibu atau bapa pada anak kita. Choose wisely, choose carefully.

-Afnan Rosli-
Love, Peace, Happiness

sumber: Afnan Rosli