Sudah menjadi kebiasaan, usai memandikan anak dipakaikan bedak. Tujuannya tiada lain selain untuk harumannya, tetapi juga dikatakan baik untuk merawat masalah ruam jika ada. Adakah pemakaian bedak ini perlu sebenarnya?

Petikan dari Verywell Health menyatakan bedak khas untuk bayi diperbuat daripada bedak mineral mahupun tepung jagung. Tiada bukti perubatan yang menunjukkan keberkesanan memakaikan bedak untuk merawat masalah kulit kering dan ruam.

Artikel Menarik: [Isteri Tak Minta Banyak, Suami Dapat Bantu 5 Perkara Ni Pun Dah Kira Bertuah]

Terdapat kajian yang menunjukkan penggunaan bedak boleh menyebabkan gangguan pernafasan kerana partikel debu halus yang masuk ke paru-paru mereka. Ada juga beberapa hasil kajian lain yang mengaitkan penggunaan bedak dengan serangan kanser tertentu.

Artikel Menarik: [Botol Susu Jangan Guna Sabun Pencuci Pinggan. Lebih Selamat Basuh Dengan Pencucinya]

Sebenarnya anak tidak perlu dipakaikan dengan bedak. Pemakaian bedak berisiko menyebabkan anak tersedut partikel kecil dalam bedak ke saluran nafas. Ini boleh mengakibatkan gangguan pernafasan dan sedihnya, boleh menyumbang kepada kematian. Sesetengah ibu bapa menggunakan bedak untuk merawat masalah kekeringan kulit atau ruam.

Sebenarnya, tidak perlu disapukan dengan bedak. Cukup sekadar mengenakan pakaian nipis kepada anak dan elakkan mereka daripada mengalami peluh secara keterlaluan. Lebih aik lagi, selalulah gantikan pakaian anak.

Minyak telon yang selalu kita gunakan untuk mengurangkan masalah kembung perut juga tidak elok diamalkan selalu.

Perhatikan anak-anak jika mengalami alergi jika dioleskan dnegan minyak telon. Sesetengah kulit bayi atau kanak-kanak tidak tahan dengan kehangatan minyak telon maka ia boleh menyebabkan iritasi pada kulit mereka. Simptom iritasi adalah seperti kulit menjadi kering, kemerahan serta gatal.

Baca Artikel Ini: [“Asyik Tidur Je”. Orang Tua-Tua Marah Ada Sebab! Ibu Hamil Tak Bagus Terlebih Tidur]

Jika risaukan anak-anak mengalami kembung perut pada waktu malam, pakaikan pakaian yang sedikit tebal dan berstoking.

Sumber: The Asian Parent Indonesia