Bila anak masuk usia dua tahun, ibu ayah mulalah cemas bila mana anak masih tidak mengeluarkan perkataan bermakna. Bimbang anak lambat bercakap dan seterusnya delay dalam segala hal. Inilah yang membimbangkan ibu bapa.

Namun tip paling penting kata Dr Anayasmin Azmi adalah menggunakan masa sebaiknya untuk anak dari 1 hingga 3 tahun untuk berkomunikasi dengan baik.


“Doktor, apa saya boleh buat nak bantu improve speech delay anak saya?”

Ini soalan selalu ditanya. Memang ramai anak kecil dirujuk pada kami. Antaranya 3 tahun tak boleh bercakap,
2 tahun 6 bulan hanya 2 perkataan sahaja.

Ada yang mata focus pada gadget je bila bercakap. Ada yang nampak tak confident, dah 5-6tahun nak buka paip di bilik klinik tu untuk basuh tangan pun nak mak ayah buka kan.

Nak minum air pun tak yakin nak ambil botol buka sendiri, tunggu mak ayah buatkan sedangkan dah 7 tahun.

IKLAN

Tak semua kes-kes ni boleh dipukul rata. Tak semua diagnosisnya sama. Ada pelbagai diagnosisnya.
Ada yang memang boleh improve, ada yang sukar sebab non-verbal with underlying diagnosis seperti autism atau hearing issues.

Apa jua diagnosis kita cuba untuk bantu perkembangan anak ke tahap optimum individu anak tu.

Antara yang simple mak ayah boleh buat is, BERCAKAP DENGAN ANAK. Dan bantu anak bina KEMAHIRAN URUS DIRI.

IKLAN

Kemahiran pengurusan diri ini adalah kemahiran yang “menjadikan kita manusia.” Penting. Sangat penting.

Satu lagi, saya memang obses siket tentang kepentingan mak ayah bercakap dengan anak-anak. Terutama anak kecil bawah 3 tahun.

Sebab memang ada research dah di buat, memang ada beza anak yang mak ayah sering bercakap dengannya dan anak yang mak ayah tak banyak sembang.

IKLAN

Sebabkan masa konsultasi pendek, saya tak dapat guide banyak mak ayah.

Menarik: Hidung Terletak Macam Baby Korea, Wajah Ala-Korea Anak Intan Ladyana Curi Perhatian, Comelnya!

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!