Kebanyakkan bayi yang menyusu sepenuhnya dengan susu ibu akan menyusu sekurang-kurangnya lapan hingga 12 kali sehari. Bergantung kepada bayi, ada yang menyusu dengan lebih kerap pada siang hari. Ada juga yang menyusu dengan lebih lama pada waktu malam.

Kebiassaanya bayi menyusu 15-20 minit setiap kali tempoh penyusuan. Ini hanyalah anggaran penyusuan yang biasa dilakukan bayi di awal kelahiran. Corak penyusuan bayi berbeza.

Nak Bayi Dapat Berat Badan Ideal, Jangan Cepat Tukar Payudara Masa Menyusu. Biar Dia Dapat Hindmilk

Jika berat badan bayi berada di bawah paras yang sepatutnya, ibu bapa harus menganalisa semula corak pembuangan bayi, kekerapan penyusuan dan pelengkap yang betul bagi memastikan dia mendapat susu secukupnya. Jika kesemuanya baik. Ibu bapa tidak perlu risau.

Nak Bayi Dapat Berat Badan Ideal, Jangan Cepat Tukar Payudara Masa Menyusu. Biar Dia Dapat Hindmilk

Ibu bapa boleh mempraktikkan cara-cara berikut bagi meningkatkan kembali berat badannya. Perlu diingatkan bahawa pengambilan makanan yang berlemak oleh ibu tidak akan mempengaruhi berat badan bayi. Ikuti Perkongsian dari pakar Laktasi, Puan Ratzuraini Rahim;

IKLAN
  1. Menyusu dengan kerap

Menyusu sekurang-kurangnya 2 jam sekali sepanjang hari dan pada waktu malam. Pastikan bayi menyusu dengan lebih kerap pada waktu malam kerana pada ketika itu, paras hormone prolactin adalah lebih tinggi dan penghasilan susu akhir (hindmilk) yang kaya dengan lemak dapat membantu pertambahan berat bayi

  1. Menyusu dengan lebih lama sebelah payu dara

Jangan tukar payu dara dengan segera sebelum bayi mendapatkan hindmilk yang kaya dengan lemak penting untuk tumbesaran bayi. Bagi bayi yang mempunyai masalah kurang berat badan, puan boleh mengepam dahulu susu awal (foremilk) dan disimpan supaya semasa sesi penyusuan, bayi dapat lebih banyak hindmilk.

IKLAN
  1. Sentuh kulit ke kulit

Banyakkan sentuhan kulit ke kulit apabila menyusukan bayi. Ia dapat menghilangkan stress dan mengeratkan hubungan anda berdua. Sentuhan kulit ke kulit juga dapat membantu meningkatkan berat badan bayi. Gunakan penggendong bayi untuk memudahkan sesi sentuhan kulit ke kulit.

IKLAN
  1. Tawarkan kedua belah payudara setiap kali sesi penyusuan 

    Dalam usaha menambah berat badan bayi, adalah lebih baik jika bayi menyusu dengan lebih lama di kedua-dua belah payudara. Jika dia sudah menyusu pada sebelah payudara dan tidak mahu menyusu lagi, cuba usap bayi dan sendawakan dahulu sebelum cuba untuk menawarkan payudara satu lagi. 

  2. Urutan payudara

Urut payudara perlahan-lahan ketika menyusu ia dapat membantu hindmilk yang kaya dengan kalori dikeluarkan dengan lebih efektif. Gunakan sebelah tangan untuk melakukan urutan perlahan-lahan dengan pergerakan ke bawah agar susu mengalir ke ductus dan seterusnya ke puting.

  1. Urutan bayi 

    Urutan bayi secara konsisten setiap hari dapat membantu pertambahan berat badan dan penghadaman bayi.

Nak Bayi Dapat Berat Badan Ideal, Jangan Cepat Tukar Payudara Masa Menyusu. Biar Dia Dapat Hindmilk

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI