Salah satu kerisauan seorang isteri adalah apabila suaminya mempunyai ketagihan merokok. Rokok yang dibakar akan menghasilkan asap rokok yang berbahaya kepada kesihatan. Malangnya, asap rokok ini bukan sahaja merisikokan kesihatan papa tetapi juga seisi keluarga. Asap rokok merupakan faktor utama yang menyebabkan penyakit berbahaya.

Antara penyakit yang melibatkan asap rokok adalah seperti serangan jantung dan strok. Bukan itu sahaja, merokok juga akan mengganggu kesuburan seorang lelaki. Ia boleh menyebabkan mati pucuk mahupun penghasilan sperma yang tidak berkualiti. Lebih teruk lagi, sekiranya papa merokok, asapnya boleh menyebabkan masalah pernafasan pada anak-anak!

Bila Bakar Rokok, Asapnya Memudaratkan! 

Asap rokok yang terhasil dari pembakaran merisikokan si perokok mahupun perokok pasif dari sudut kesihatan kerana kandungan pelbagai bahan berbahaya di dalamnya.

Nak Berhenti Guna Rokok Yang Dibakar, Ini Perkara Papa Perlu Tahu!

Untuk pengetahuan papa, suhu tinggi ketika rokok dihidupkan akan membakar tembakau yang menyebabkan penghasilan pelbagai jenis bahan kimia berbahaya.

IKLAN

Di dalam asap rokok didapati ada lebih dari 6,000 bahan kimia dan 100 daripadanya telah diklasifikasikan sebagai berbahaya!

Nikotin Dalam Tembakau?

Salah satu bahan di dalam rokok adalah nikotin. Nikotin sememangnya menyebabkan ketagihan tetapi ia bukan penyebab kepada penyakit berkaitan asap rokok. Sebenarnya nikotin wujud di dalam tembakau dan ia menyebabkan kesan farmakologi termasuklah meningkatkan kadar jantung serta tekanan darah.

IKLAN

Nak Berhenti Guna Rokok Yang Dibakar, Ini Perkara Papa Perlu Tahu!

Penggunaan produk bebas asap dapat membantu papa yang mahukan alternatif. Ia sekaligus mengelakkan pengambilan rokok biasa.

Cara Untuk Kurangkan Kemudaratan 

IKLAN

Jika papa mahu mengurangkan kemudaratan tetapi masih tidak tahu cara untuk memulakannya, buatlah secara perlahan-lahan. Sekiranya ada rasa ingin merokok, papa boleh gantikan dengan mengunyah gula-gula getah atau gula-gula pudina.

Nak Berhenti Guna Rokok Yang Dibakar, Ini Perkara Papa Perlu Tahu!

Papa juga boleh menukar gaya hidup yang lebih sihat dengan melakukan lebih banyak aktiviti fizikal bagi mengelak rasa ingin merokok secara keterlaluan. Bersukan mahupun aktiviti lasak dapat membantu mengurangkan rasa ingin merokok.

Nak Berhenti Guna Rokok Yang Dibakar, Ini Perkara Papa Perlu Tahu!

Untuk mengurangkan kemudaratan bukanlah mudah. Dengan itu, sekiranya papa ingin bertukar ‘angin’ dan tidak mahu menggunakan produk tembakau yang dibakar bolehlah bertukar kepada produk bebas asap rokok (smoke-free alternatives) seperti heated tobacco (HTPs), e-rokok (vape) dan banyak lagi.