Bukan saja bayi tapi anak-anak kecil perlu melalui tempoh percubaan dan langkah demi langkah agar pemakanannya menjadi lebih sempurna. Ketika memperkenalkan buah, pastikan potongan yang betul diberikan kepada anak kecil kita.

Buah-buahan kecil seperti buah anggur antara buah yang cukup berbahaya untuk anak-anak kita. Menurut perkongsian Public Health Malaysia, seorang kanak kanak berusia 5 tahun dikejarkan ke hospital kerana mengalami sesak nafas selepas tercekik sebiji buah anggur.

Walaupun nampak lembut dan kecil, buah anggur sebenarnya suduh cukup untuk menyendal saluran pernafasan kanak kanak.

Mangsa ini bernasib baik kerana masih terdapat sedikit ruang udara untuk menyalurkan tiub pernafasan. Pembedahan telah dilakukan untuk mengeluarkan buah anggur tersebut.

Bukan tak boleh makan anggur atau buah buahan lain, pastikan ia di potong secara memanjang dan bersaiz kecil.

Ada apa pada sebiji buah anggur? Saiz dan bentuk anggur menyebabkan ia senang tersekat dalam saluran pernafasan anak anda apabila tercekik.

Kanak-kanak mudah tercekik jika diberikan anggur kerana:

IKLAN

* Tidak mempunyai set gigi yang lengkap
* Baru belajar mengunyah makanan dengan betul
* Refleks menelan masih berkembang
* Saluran pernafasan lebih kecil berbanding dewasa

Doktor mencadangkan anggur diberikan kepada anak kecil kita ketika usianya lima tahun dan ke atas. Ini paling selamat kerana di usianya lima tahun, anak dapat menggigit buah sendiri sambil dipantau ibu bapa.

Ini cara potongan buah anggur yang disarankan.

Buah anggur lebih selamat untuk dimakan oleh anak anda jika kulit anggur dibuang terus. Hal ini kerana selaput anggur yang licin akan menyukarkan proses mengeluarkan anggur dari tekak anak sekiranya tercekik. Solusi untuk anda yang masih memilih untuk memberikan anak anggur adalah dengan:

* Mengupas kulit anggur terlebih dahulu

IKLAN

* Lunyaikan seperti prun dan barulah dihidangkan kepada si manja anda

* Suap anak anda perlahan-lahan dan peka jika anak anda tersedak ketika makan

* Pastikan juga anda sentiasa bersamanya ketika dia sedang makan dan peka akan tanda-tanda tercekik.

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)