Tarikh hari pertama haid terakhir sangat penting untuk menentukan usia kandungan dan tarikh jangkaan bersalin. Namun mungkin kerana kesedaran yang kurang, ada ibu yang bertindak memberikan tarikh yang dilewatkan sehingga dua minggu bagi mengelakkan di indius.

Perkara ini dikongsi oleh jururawat Bel Nawhen yang berkongsi mengenai perkara ini. Mungkin ia banyak diamalkan oleh para ibu hamil sehingga soalan berkaitannta diajukan oleh warganet kepada beliau. Diharapkan jawapan ini boleh dijadikan panduan kepada ibu-ibu lain.

Curi Tarikh LMP (Last Menstrual Period)

Rasanya ada ibu yang gemar ‘mencuri’ tarikh LMP mereka dengan melewatkannya kira-kira 2 minggu atas alasan takut diinduce oleh pihak hospital jika sudah post date (terlebih bulan). Mereka ditakut-takutkan dengan kekejaman pihak hospital yang akan memaksa ibu melahirkan bayi walau belum cukup masanya lagi.

Saya sendiri pernah baca satu soalan di sebuah page, katanya ikut kiraan sebenar sudah 42 minggu, tapi dia curi waktu dan beritahu waktu kelahirannya lewat dua minggu dari dari sebetulnya.

Ada tu, ibu cukup hamil selama 40minggu (sebenarnya 42minggu), ibu mula bimbang sebab kandungan sudah tidak bergerak. Tetapi sebab dah terlajak menipu maka diteruskan kehamilan hinggalah si ibu demam beberapa hari selepas itu. Bayi siap sudah berak lagi di dalam perut. Perlu emergency caesarean.

Kebiasaan bayi post date ini kita kenali dengan keadaan mereka yang rambutnya penuh dan sekitar kulit juga berbulu lebat yang kemudian akan gugur selepas beberapa hari kelahiran.

IKLAN

Kenapa tidak boleh ‘curi’ LMP?

Beliau memberikan 5 kemungkinan yang boleh berlaku sekiranya ‘mencuri’ tarikh hari pertama akhir haid ini dilakukan oleh ibu. Antaranya ialah kegagalan fungsi placenta, risiko bayi lemas dan bayi tertelan najis.

1) Risiko kematian yang tinggi jika tempoh kehamilan lebih 42minggu kerana placenta tidak dapat berfungsi seperti biasa.

2) Placenta dianggap sudah ‘tua’ dan tidak mampu membekal oksigen serta nutrisi kepada bayi.

3) Bayi berisiko mengalami lemas kerana kekurangan bekalan oksigen dari placenta.

4) Perkembangan bayi menjadi perlahan dan mungkin berhenti kerana ketiadaan ruang untuk membesar di dalam rahim.

5) Tekanan jantung bayi menjadi lemah atau bayi mungkin berak di dalam rahim lalu tertelan najis sendiri.

Kerana itu apabila anda jujur dengan LMP anda, doktor dan kakitangan kesihatan lain boleh memantau keadaan anda dengan lebih kerap.

ORANG CAKAP BILA SERAH DIRI, MAKA KENA PAKSA LAHIRKAN BAYI

Sebenarnya tak semua kelahiran memerlukan Induction Of Labour (IOL). Doktor akan kenalpasti keperluannya dahulu sebelum membuat keputusan begitu.

IOL dilakukan jika terdapat keadaan yang boleh mengancam nyawa kedua-dua ibu dan anak.

Jadi, sebelum nak curi tarikh LMP, fikirkan dahulu pro dan cons sebarang tindakan anda.

Anda tipu, kami tak dapat apa. Nyawa yang dalam bahaya adalah anda dan bayi di dalam kandungan anda. Kami bantu selagi terdaya.

Rujukan:
1) https://emedicine.medscape.com/article/261369-overview#a1

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991404/

Cara nak kira tarikh haid anda? Boleh rujuk di link diberi:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1869521473058793&id=100000028740033

#BelNawhen
#SayaJururawat

Sumber: Bel Nawhen