Tanyalah mana-mana anak sekalipun, siapakah idola mereka? Pasti jawapan mereka “Ayah saya”, “Nak jadi macam ayah”. Ayah ibarat super hero buat anak-anak, ayahlah pelindung keluarga sebab itulah tugas sebagai ayah sangat berat. Ayah perlu menunjukkan contoh yang baik-baik agar menjadi ikutan anak.

Tip-tip menjadi ayah yang hebat:-

1: Cintailah isterimu.

Terima segala baik buruknya saat menikahinya. Dialah yang melahirkan dan menjaga zuriatmu hampir siang dan malam. Pengorbanan yang sangat jelas tidak mampu ayah lakukan. Saban hari berperang dengan perasaan dan pengorbanan dalam mengasuh zuriat mu sejak lahir… Jika anda menyayangi isterimu..maka kasih dan cintailah keluargamu..

2: Luang masa bersama

Sesekali bawalah keluarga anda bersiar-siar. Bersantai ditepi pantai ditemani angin sepoi-sepoi.. ‘Bonding time’.. Sesi bersantai dan bermesra bersama-sama. Sambil mendengar luahan hati masing-masing.. Saling memperingati dan memperbaiki kesilapan diri..

Jika punya bayi kecil.. Saat bayi anda berjaga malam. Ambil peluang untuk menjaga dan mengasuh bayi anda. Biarkan isteri anda tidur dan ambil tempat isteri anda. Saat bayi anda 3 bulan adalah masa yang tepat untuk anda memainkan peranan anda sebagai bapa supaya pertumbuhan pembesaran bayi anda sejajar dengan perkembangan.

3 : Jadilah teladan

IKLAN

Saling menjaga dan memperbaiki diri supaya anda menjadi ikutan yang baik untuk anak anda..

Tunjukkan perilaku dan perbuatan yang baik kerana anak anda melihat setiap tingkah laku anda dan mungkin anak anda akan menjadikan anda sebagai IDOLA suatu hati nanti..

4: Fahamilah karakter setiap anak anda.

Saling berkomunikasi dan menerima kelebihan dan kekurangan masing-masing tanpa membezakan antara satu dengan yang lain.Berikan bimbingan mengikut cara yang bersesuaian dan tidak terlalu memaksa. Biarkan pertumbuhan mereka selaras dengan alirannya.

5: Tunjuk kasih sayang

Terjemahkan kasih sayang anda pada anak anda. Jangan biarkan mereka berasa sendiri dan sepi. Saling berinteraksi dan saling memberi antara satu sama lain supaya mereka berasa dihargai dan disayangi..

IKLAN

6: Disiplinkan anak anda dengan kelembutan

Ajar dan didik anak anda dengan kelembutan dan bukan terlalu memaksa dan mendesak. Dikhuatiri mereka akan memberontak suatu hari kelak.

Memberikan penterjemahan dengan kelembutan dan bukan dengan amarah..

7: Tabungan masa hadapan

Sebagai ayah yang bijak. Anda sebagai ketua keluarga hendaklah bijak merancang perbelanjaan kewangan dalam keluarga. Wang bukanlah segalanya akan tetapi ia amatlah berguna untuk masa hadapan anak anda. Bijaklah menabung dan menyimpan untuk kegunaan kecemasan dan masa hadapan.

IKLAN

8: Makan bersama keluarga

Nikmatilah saat makan bersama keluarga anda. Saling bermesra dan berbual. Tunjukkan rasa penghargaan antara satu sama lain supaya mereka rasa disayangi..

9: Berdoa dan beribadah bersama

Sebagai imam dan ketua keluarga, didiklah anak supaya mentakuti Allah S .A.W.. Ajarkan mereka tentang solat,dosa dan pahala supaya kelak mereka menjadi soleh dan solehah dan takut kepada Allah

10: Nikmatilah saat menjadi seorang ayah yang kekal selamanya

Saat anda menjadi seorang ayah, Maka selamanya akan menjadi seorang ayah. Jadilah seorang ayah yang sabar dan bertanggungjawab dan mendidikan anak anda supaya pertumbuhan anak anda sejajar dengan perkembangannya

Kredit: Citra Permatasari

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)