Kes kenaikan jangkitan Penyakit Kaki Tangan & Mulut (HFMD) yang melanda kanak-kanak kebelakangan ini dilihat semakin membimbangkan. Lebih buruk lagi sambutan hari raya yang baru berlalu, tambah menularkan jangkitan.

Jika anak-anak kita terkena jangkitan HFMD ini sebaiknya jangan cemas. Lakukan sahaja pembersihan dengan kerap mencuci tangan dan sebagainya disamping memantau demam anak setiap masa.

Bagi memudahkan anak-anak, ada baiknya mak ayah sediakan panduan yang dikongsikan oleh Dietitian, Pn Fizah Sobri ini, lebih-lebih lagi untuk makan dengan selesa.


MUSIM HFMD

Siapa yang kata mama tak jaga memang rasa nak cili je. Sejak kes mommy nampak mommy lain bawa anak yang ada chicken pox jalan jalan ke tesco dalam handbag mama ni tak pernah tak ada hand sanitizer and antibacterial wipes.

Takpe biar mulut mereka sedekah pahala dekat mommy, ni tujuan post nak bantu mama lain yang mengalami senasib dengan mama macam mana nak kekalkan anak mama yang kena HFMD ini makan dengan elok walaupun banyak ulser.

1. Sediakan minuman berkotak
Untuk Ammar start je diagnosis mama dah siap singgah kedai beli macam macam air kotak yang tinggi zat dan kalori (contoh susu plain, susu soya, susu cokelat, vitagen, fruit juice).

IKLAN

Ni untuk bagi ammar senang nak minum air
* Perlu pastikan anak minum air yang secukupnya agar tidak mengalami dehidrasi.

2. Standby makanan yang lembut
Makanan seperti kek, bun, kuih (lapis, kek cokelat kukus, kek pisang, apam) sentiasa ada nak gantikan snek yang biasa ammar makan.

3. Sediakan makanan yang memerlukan kurang tenaga atau kerja mengunyah
Mama banyak masa dari kumpulan noodles (meehoon goreng, mee soup, spaghetti) senang ammar nak makan dan tak banyak mengunyah macam nasi

4. Guna straw
Bagi anak yang minum susu botol, agak sukar sebab sakit sewaktu minum susu botol tersebut, lagi lagi jika ada ulser dalam mulut.

IKLAN

Boleh tukar kepada straw sebab cara minum guna straw tak begitu sakit banding dengan minum botol.

5. Lebihkan makanan/minuman yang sejuk
– Buah lembut yang sejuk
– Susu/yoghurt drink/ jus buah/ susu ibu jadi macam ice cream malaysia
– Pudding/jelly/dadih/agar agar
– Lebih elok makanan yang licin (meehoon/mee/pasta/kuehteow) bukan halus (bubur/oat) sebenarnya sebab makanan halus boleh lekat dekat ‘mata’ ulser.

6. TENDER LOVING CARE (TLC)
– Gunakan cuti kuarantin yang ada untuk bagi sepenuh perhatian dekat si kecil yang sakit.
– Banyak hug, banyak main, dan banyak bergurau agar si manja tak ingat kesakitan yang dia ada,
– JANGAN BAWA KELUAR JALAN JALAN!
– Ammar masih boleh main dekat luar tapi dalam kawasan rumah sahaja.

IKLAN

Nak nangis setiap kali anak nangis sakit atau tak selesa! Kalau boleh nak amik alih sakit Ammar biarlah mommy yang sakit bukan awak.

Untuk mommies lain di luar sana yang anak sedang atau pernah mengalami HFMD. Harap tips tersebut boleh membantu.

Sekian.

Menarik: Aduhai Berketak-Ketak, Usia Nak Masuk 3 Bulan, Anak Neelofa Dah Nak Pandai Meniarap!

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!