Hati ibu mana yang tak risau bila mendapat berita anak yang baru berusia 2 tahun tertelan sesuatu. Itulah yang dikongsi oleh Puan Amiza yang mana ketika kejadian dia berada di tempat kerja dan bergegas pulang untuk melihat keadaan anaknya itu.


Bismilahirahmanirrahim. Mummy simpan sini sebagai pengajaran untuk mummy dan mummy lain kat luar sana.

Special Baby

Semua tau yang Humaira Farisha, 2 tahun is a special baby, ada masalah otak berlubang. Mummy bagi pakai gelang dekakat tangan kiri sebab tangan kiri adik tak bergerak dan selalu genggam je.

Ikhtiar Untuk Sakit

Ini salah satu ikhtiar mummy, sebab mummy pernah terbaca yang pakaikan emas boleh elak dari kerap sakit. Harini before mummy pergi work, adik okay dan banyak bebel.

Mummy hantar adik pergi rumah neni macam biasa. Jam lebih kurang 9.10 pagi, neni call mummy. Suara neni cemas dan panik sambil bagitahu yang adik dah tertelan emas. Mummy pon dengar suara adik nangis masa neni call. Anak saya bila dia rasa sakit dia akan mengamuk, mungkin masa mengamuk gelang tu terputus dan dia tertelan emas tu.

Bawa untuk x-ray

IKLAN

Allahu masa tu hati mummy macam nak gugur😣😣 mummy terus tinggalkan discussion dengan hr dan supervisor untuk balik tengok adik.

Sampai rumah neni bagitau adik dah muntah yang bulat tu tapi yang bentuk handbag tak jumpa. So, mummy buat keputusan untuk bawa adik ke klinik untuk x-ray dan mintak neni sambung cari dekat rumah.

Sampai dekat klinik, kita daftar dan jumpa doktor dulu. Doktor bag surat untuk buat x-ray. Masa tunggu result x-ray mummy sentiasa doa semoga adik tak telan charms tu. Apakan daya masa result x-ray keluar mummy terkejut rasa nak rebah tengok charms handbag tu dah dalam perut adik.

Mummy peluk adik erat-erat 😭😭😭 sambil air mata mummy mengalir. Allah je tau masa tu hati mummy macam mana. Lepas tengok result doktor klinik refer adik ke hospital selayang untuk jumpa pakar. Dalam perjalanan mummy pegang adik kuat-kuat sambil hati ni memberontak salahkan diri sendiri.

Masuk ke zon kuning

IKLAN

Sampai hospital doktor masukkan adik kat bahagian kecemasan zon kuning. Alhamdulillah doktor kata charms tu dah masuk dalam perut bukan saluran penafasan🥺🥺 adik pon nampak ok je dan doktor kata adik boleh discharge dengan bekalan ubat untuk kluarkan charms tu. Buat masa 4-5 hari mummy kena pantau adik.

Nampak macam tak ada pape tapi sangat bahaya kalau charms tu masuk dekat saluran pernafasan. So, ni pengajaran dan situasi yang mummy takkan lupakan. Semoga tak jadi lagi.

Humaira farisha kuat💪💪

Kredit: Amiza Rahmat

IKLAN

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

WEBINAR AKU TAK TAKUT BERANAK

Sertai Webinar keibubapaan terbesar dianjurkan tahun ini. Pastikan anda bersama kami untuk bersama-sama mendapat ilmu dan peluang memenangi pelbagai hadiah.

🔸 27 JUN 2021
🔸 8.00 PAGI – 10.00 MALAM
🔸 Secara virtual di platfotm ZOOM

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone 📱

Jom jadi peserta terawal!

✍🏻 Daftar sebagai peserta di:
https://bit.ly/3yT61Ex

Jom daftar sekarang untuk berpeluang menang hadiah cabutan bertuah!_