Bila bayi kita masih lagi celik mata dan tak mahu tidur walaupun dah lewat malam, mulalah mama rungsing. Mana taknya, bayi kita masih tak lagi menampakkan tanda-tanda nak lelap walaupun selepas kenyang menyusu. Macam mana ni?

Adakalanya kita sendiri yang salah. Malah ada perkara yang kita buat sebenarnya merangsang bayi untuk lebih aktif tak kira siang atau malam.

Jadi ibu bapa jangan buat lima perkara yang dikongsikan oleh Dr Taufiq Raziq ni ya. Penting ni!

Jangan Buat 5 Benda Ni Pada Bayi Sebelum Masuk Tidur 


1. Terlalu banyak geletek dan bergurau

Benda ni semua akan mengaktifkan sympathetic nervous system secara berlebihan. Tu yang bayi tu jadi susah nak tidur. Dua atau 3 jam sebelum tidur tu kita kena jadikan suasana sekeliling bayi tu senyap dan tenang. Barulah bayi kita tu jadi lebih mudah terlelap.

2. Lupa sendawakan bayi sebelum tidur

IKLAN

American Academy of Paediatrics ( AAP ) sendiri yang syorkan ibu bapa sendawakan baby setiap kali lepas menyusu walaupun baby tu nampak tenang dan tak meragam sebab kita tak tahu berapa banyak udara yang terperangkap kat dalam perut baby kita tu.

Antara tanda baby kita mintak disendawakan adalah bila baby tu meragam lepas minum susu sebab udara yang ikut tertelan masa menyusu tu akan menyebabkan rasa penuh dan tak selesa pada bayi kita. Kita sendiri pun susah nak tidur kalau perut penuh angin kan. Apatah lagi bayi kecil.

3. Waktu tidur selalu bertukar dan tak tetap

Bayi seawal umur 12 minggu pun mula dipengaruhi oleh circadian rhythm. Circadian rhythm ni lebih kurang macam jam semulajadi yang ada dalam badan anak kita.

Makin tak tentu waktu tidur anak kita ( irregular bedtime) makin kacau circadian rhythm anak kita tu. Kalau harini tidur pukul 10 malam, besok lusa pun kena tidur pada waktu yang sama. Baru lah anak kita mudah lelap.

IKLAN

4. Bergaduh di depan anak

Walaupun anak kita tak respon pun bila kita bergaduh dengan pasangan tetapi sentuhan kita dalam keadaan resah gelisah tu boleh dibaca oleh anak kita.

Anak kita boleh tahu emosi kita melalui cara sentuhan dan nada suara kita. Kita nak jadikan anak kita setenang mungkin sebelum mereka tidur supaya tidur anak kita tu jadi lebih lena.

IKLAN

5. Jangan letak bayi depan TV

Jangan letak anak depan TV sebelum nak tidur walaupun tengah ada rancangan CJ Wow Shop yang best!

Nanti anak jadi susah mengantuk sebab pendedahan pada cahaya daripada TV tu menyebabkan penghasilan hormon melatonin anak kita tu jadi kurang. Makin kurang hormon tu, makin tak mengantuk la anak kita.

p/s : Jangan main main dengan tidur kerana tidur yang tak lena dan berkualiti boleh bagi kesan perkembangan otak anak kita.

Jadi kena bagi dia tidur juga walau tak kira apa caranya.

Kredit: Dr Taufiq Razif