Bermacam cara suami isteri akan lakukan demi untuk membahagiakan pasangan masing-masing. Sebab itu orang kata wang bukanlah segala-galanya. Dalam perhubungan mesti ada keikhlasan, kasih sayang, sentiasa bertolak ansur dan membantu satu sama lain. Ini adalah kunci utama hubungan kekal hingga akhir hayat.

Menerusi laporan Harian Metro, demi menggembirakan insan tercinta, seorang suami, Syed Muhammad Shah Hasif Syed Othman sanggup menjahit 30 pasang baju raya untuk dipakai isterinya sepanjang Syawal nanti.

@prince.syed.shahidLagi 3Hari nak raya❤️abam dah jahit siap semua baju2,baju family Pon abam ada jahit tahun ni,ni abam & kakak abam @syarifah_syah tgh tampal kuaci2🤣

♬ Sesuci Lebaran – Siti Nurhaliza

Sejak tahun pertama kahwin jahitkan baju untuk isteri

Syed Muhammad Shah Hasif, 29, atau mesra disapa Syed dari Seri Alam, yang tinggal di Klang, Selangor, berkata rutin itu dilakukan sejak tahun pertama mendirikan rumah tangga lagi.

Menurut Syed, isterinya, Fatin Syazwani Ishak, 23, tidak pernah meminta namun dia sendiri yang mahu menjahit baju raya berkenaan.

“Ini tahun ketiga saya menjahit baju raya buat isteri dan saya lakukannya kerana gemar menjahit.

“Malah, saya turut menjahit pakaian untuk dipakai isteri sewaktu majlis pertunangan dan perkahwinan kami, tiga tahun lalu.

“Isteri tidak cerewet, dia terima saja dan mengakui seronok kerana dapat menggayakan baju raya hasil kerja tangan saya,” katanya.

IKLAN

Demi isteri, buat persiapan sejak 6 bulan 

Syed berkata, dia membuat persiapan enam bulan lebih awal untuk menghasilkan semua baju berkenaan.

Katanya, kerja menyiapkan baju itu dilakukannya sendiri tanpa bantuan sesiapa dan lazimnya ia siap sebelum Ramadan.

“Enam bulan sebelum hari raya, saya akan membeli kain untuk digunakan bagi menjahit baju.

IKLAN

“Bila ada kelapangan, saya akan menjahit baju berkenaan supaya semua 30 pasang baju siap awal dan dapat digayakan isteri sepanjang Syawal,” katanya yang mempunyai seorang cahaya mata berusia dua tahun diberi nama Syed Muhammad Nouie Jaeden El-Alawi.

“Sebagai kenangan jika saya tiada nanti”

Syed berkata, dia tidak berasa apa yang dilakukannya itu satu pembaziran, sebaliknya mahu baju itu menjadi kenangan buat isterinya seandainya dia tiada suatu hari nanti.

Menurutnya, dia tidak hanya menjahit baju untuk dipakai isterinya ketika hari raya saja.

“Ini kerana saya ada hasilkan baju untuk dipakai isteri ke majlis kenduri dan lain-lain lagi.

IKLAN

“Ini cara saya menghargai dan memberi kegembiraan buat isteri dan Syawal tetap perlu diraikan walaupun dalam tempoh pandemik Covid-19,” katanya.

Pernah pakai baju raya sama selama 8 tahun

Tambah Syed lagi, disebabkan pengalamannya sebelum ini, dia tak mahu anak dan isteri susah.

“Saya pernah pakai baju raya sama selama lapan tahun ketika zaman bujang dulu, jadi saya tidak mahu isteri dan anak melalui pengalaman sama,” katanya yang turut menghasilkan baju raya buat anaknya.

Kredit: Harian Metro

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparent)