Pengalaman setiap ibu bersalin berbeza-beza. Ada yang mengalami kontraksi lama sehingga rasa perit untuk bersalin lagi, ada juga yang sakit sekejap, terus bersalin. Selain fasa kelahiran itu, yang buatkan ibu trauma juga adalah waktu berpantang.

Waktu berpantang sebenarnya masa untuk ibu berehat. Bagaimanapun, ada ibu yang terpaksa berulang alik bawa anak ke klinik untuk periksa jaundis anak sehingga satu tahap rasa penat. Itu belum lagi memikirkan berat tak turun, sembelit, anak menangis, susu tak keluar banyak dan macam-macam lagi.

Disebabkan itu, Jururawat, Bel Nawhen menasihatkan ibu bersalin sama ada normal atau czer jangan fikir bukan-bukan sehingga diri stres. Perlu rasa enjoy dan orang sekeliling pun harus memahami.

Biasalah tu lepas bersalin:

1. Badan tak ikut shape. Iyalah, hampir 40 minggu mengandung, kulit meregang semua. Makan masa nak kembali ke keadaan asal. Jangan sibuk bandingkan ibu tu dengan ibu lain.

IKLAN

2. Nampak payudara penuh dengan susu. Itu biasa. Nak pakai baju liplap liplap pun susah sebab baby anytime nak menyusu kan. Jadi, pakailah baju khas untuk ibu menyusu.

3. Ada orang, kulit pun nampak kusam, muka nampak letih. Iyalah, proses melahirkan bagi setiap ibu kan berbeza-beza. Belum lagi tak cukup tidur sebab baby berjaga malam. Nanti lama-lama dia biasa dengan keadaan sekeliling, dapatlah ibu berehat dengan baik.

4. Ada ibu, nak duduk pun nampak payah. Jalan pun pegang abdomen bagi ibu caesarean, janganlah aspect ibu boleh jadi flash balik awal-awal melahirkan. Sebab tu, amat kejam kalau datang rombongan cik kiah melawat baby yang ibunya melahirkan secara caesarean, ibu kena buat macam-macam.

IKLAN

Bila tak menolong dikatanya lemmahhhhh. Sebelum mai melawat, tanya dulu bersalin lagu mana. Normal delivery pun kadang-kadang ibu ada koyakan, pun sama makan masa untuk sembuh.

Sebab itu, bila nak menziarahi ibu lepas bersalin, jaga lisan. Masuk rumah orang jadi buta, keluar darinya jadi bisu. Fahami keadaan ibu-ibu yang baru melahirkan, dalam pantang sehingga ibu sedang journey breastfeeding. Bentuk badan perempuan ni perkara sensitif.

Kredit: Jururawat, Bel Nawhen

IKLAN

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)