Semua ibu hamil mengharapkan bayi yang bakal lahir itu sihat dan pintar. Maka ibu kenalah amalkan pemakanan yang baik sepanjang kehamilan.

Keperluan nutrien bakal ibu akan meningkat lebih tinggi daripada biasa. Keperluan untuk sesetengah nutrien meningkat sehingga 50% sementara keperluan tenaga meningkat secara beransur-ansur sehingga trimester ketiga.

Anak yang sihat berpotensi menjadi anak pintar jika diberi rangsangan positif sejak dari dalam kandungan lagi termasuk bab pemilihan makanan.

Apakah makanan penting yang harus diamalkan oleh semua ibu hamil? Ramai pakar pemakanan menyarankan ibu hamil untuk mengamalkan senarai makanan ini sepanjang kehamilan mereka.

1.Telur
Adalah sumber protein mutu yang baik di samping 19 jenis vitamins dan mineral. Sesetengh telur diperkaya dengan omega 3 dan DHA yang penting untuk otak. Telur juga mengandungi kolina, iaitu nutrien penting untuk otak. Protein sangat penting sebagai bahan binaan sel-sel dan organ bayi dalam kandungan.

2. Ikan
Ikan juga sumber protein yang baik. Ikan yang berminyak seperti salmon, tuna dan mackeral mengandungi omega 3 dan DHA yang baik untuk pertumbuhan dan fungsi otak.

3.Bijirin penuh
Jagung, oat, barli, beras perang dan gandum penuh juga sumber makanan yang kaya dengan serat/fiber dan juga mengandungi vitamin B, E, selenium dan fitonutrien.

Nutrisi Khas Untuk Perubahan Yang Mengagumkan

 

IKLAN

4. Sayur-sayuran dan buah-buahan
Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna warni seperti merah, kuning, unggu, hijau dan lain-lain. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, serat dan antioksida untuk mencegah daripada serangan penyakit. Pengambilan pelbagai buah-buahan juga mesti dipelbagaikan sama ada secara makan mentah atau dibuat jus.

5. Daging merah dan ayam
Dua sumber makanan ini kaya dengan protein dan zat besi yang diperlukan oleh ibu hamil. Seeloknya buangkan lemak pada daging (lembu atau kambing) dan kulit (ayam) dan masak secara rebus, sup, stim dan kurangkan masak secara goreng untuk lebih sihat.

Nutrisi Khas Untuk Perubahan Yang Mengagumkan

6. Kekacang
Pengambilan kekacang seperti badam, walnut, gajus dan kacang kuda sebagai snek juga sangat bagus untuk ibu hamil. Kekacang ini mengandungi asid lemak tak tepu dan omega 3 yang penting untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan.

Nutrisi Khas Untuk Perubahan Yang Mengagumkan

IKLAN

7. Susu
Semua sedia maklum kepentingan susu sebagai sumber kalsium terbaik. Ketika hamil, ibu memerlukan sebanyak 1000mg kalsium sehari. Ini kerana bayi dalam kandungan memerlukan kalsium untuk membina tulang dan gigi.

Oleh itu ibu kena pastikan keperluan kalsium harian cukup bagi mengelakkan demineralasi kalsium tulang yang tersimpan di dalam tulang dan gigi untuk menyokong perkembangan janin.

Ramai ibu bimbang atau tak suka untuk minum susu kerana salah anggapan mereka terhadap perkara-perkara berikut;

a.Susu biasa mungkin ada kandungan lemak yang tinggi dan rasa manis, boleh menyebabkan ‘bayi besar’ dan tak bagus untuk kesihatan ibu.
Tak perlu risau lagi kerana kini susu Anmum Materna dirumus khas untuk ibu hamil Tanpa Gula Tambahan / ‘NO ADDED SUGARS’ dan rendah lemak.

Susu Anmum Materna juga adalah salah satu pilihan yang baik kerana ia ditambahkan dengan nutrien-nutrien penting untuk memenuhi keperluan nutrien penting seperti zat besi dan folat yang meningkat semasa hamil.

IKLAN

b. Penyerapan nutrien yang baik bermula dengan kesihatan usus yang baik
Kebanyakan ibu hamil akan cuba makan makanan berkhasiat bagi menyokong tumbesaran sihat janin tapi sejauh mana janin mendapat khasiatnya, ibu tidak pasti.

Anmum Materna adalah satu-satunya susu untuk ibu hamil dengan Probiotik DR10TM dan inulin. Probiotik dan prebiotik inulin membantu persekitaran usus yang baik. Penyerapan nutrien yang efektif bermula dengan kesihatan usus yang baik.

Anmum Materna mengandungi DHA dan NuelipidTM, lemak susu kompleks yang mengandungi gangliosida. Gangliosida dan DHA terdapat di dalam otak. Sel-sel otak yang penting mula terbentuk seawal hari ke-28 kehamilan. Dua gelas Anmum Materna setiap hari membantu memenuhi 100% keperluan nutrien kehamilan penting seperti folat dan kalsium.

Kini bakal ibu tak perlu lagi rasa bimbang dengan kandungan gula yang tinggi dalam susu khas untuk ibu hamil kerana Anmum Materna satu-satunya jenama yang dirumus khas dengan TANPA GULA TAMBAHAN.

c. Susu untuk ibu hamil dalam pek kotak besar memang susah hendak dibawa ke mana-mana.

Kini ibu-ibu hamil tak perlu risau lagi! Anmum Materna satu-satunya jenama susu untuk ibu hamil yang terdapat dalam stik pek mudah minum dan sesuai untuk ibu yang selalu sibuk!

Untuk info lanjut tentang pemakanan sihat ibu hamil dan keburukan pengambilan gula yang berlebihan semasa hamil, anda boleh layari: www.anmum.com


Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI