Sebenarnya nak jimatkan masa memasak, ada macam-macam cara yang boleh dibuat ikut style masing-masing. Ada pasangan yang lebih suka beli stok bahan mentah seminggu sekali. Tak kurang juga yang yang suka beli barang dapur sebulan sekali atau pun dalam seminggu beberapa kali ke kedai tambah stok.

Terpulang cara yang mana kita selesa. Sebab semua itu tak salah pun asalkan kita tahu bajet untuk perbelanjaan keluarga. Mungkin bagi pasangan bekerja mereka lebih memilih untuk beli stok yang banyak terus untuk jimatkan masa. Manakala bagi suri rumah, ada yang selesa tambah stok seminggu beberapa kali.

Kali ini idea dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar yang menyiapkan semua bahan untuk setiap menu dalam tempoh seminggu sangat menarik. Bukan saja jimat masa, tapi jimat tenaga. Hanya buka bekas, terus masuk dalam periuk. Senang kan!

Assalamualaikum..baru siap pack bahan mentah untuk stok seminggu sebelum difrozenkan.

Lauk-lauk dah bersih siap-siap sekaligus semua sebelum masuk peti. Untuk bagi senang nak masak dan jimat masa. Style Baba, pack barang, Baba akan pack ikut portion dan jenis menu yang nak dimasak nanti (boleh tengok gambar).

IKLAN

Contohnya macam set tomyam tu dalam satu bekas lauk-lauk untuk masak tomyam Baba dah satukan siap-siap. Bila nak masak defrostkan dan bolehlah lebur dalam periuk. Cepat dan mudah kan. Pes pun ada sekali.

Set Tomyam
Set singgang

Set Sup Ayam

Sama juga kalau nak buat singgang ikan, satu bekas tu dah ada semua. Senang kan! Nak masak pun jimat masa dan yang penting balik pasar beli barang sekali buat semua.

IKLAN

Tak perlu dah nak bersusah-susah siang ikan, cuci ayam tiap kali nak masak.

Harapnya perkongsian ini dapat memberi manfaat pada ibu-ibu yang ada anak kecil atau bekerja. Tak ada istilah salah dalam konsep nak jimat masa di dapur. Suami pun boleh tolong masak kalau dah siap pack macam ni.

IKLAN

Kredit: Wan Muhammad Hafiz Satar

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)