Memandangkan anak kedua kepada pelakon dan pengacara Hanis Zalikha, Alisa Aisyah mengalami kulit sensitif di bahagian muka, Hanis akui kena sentiasa menitik beratkan penjagaan kebersihan dan pemakanan untuk anaknya.

Terbaru Hanis berkongsi cara untuk anak kecil yang mengalami gatal kulit dan mengelakkan anak menggaru hingga boleh melukakan bahagian yang gatal selain untuk mengelakkan rasa ketidakselesaan pada si kecil.

Hanis berkongsi tips tersebut menerusi akaun Instagram anak perempuannya, @thealisaaisyah.

Menurut Hanis, dia mempraktikkan cara dengan memakai sarung tangan untuk anak keduanya, Alisa bagi menggelakkan luka pada kulit apabila menggaru.

IKLAN

“Bila kulit kering, Alisa asyik nak menggaru. Jadi Mommy cari ‘teething glove/mitten’ yang hujung full getah macam ni supaya dia tak ralit sangat garu.

“Kalau garu pun kulit merah tu sekata, tapi takkan luka. Teething glove ni sebenarnya untuk bayi gatal gusi, jadi dia sedap buat gigit-gigit.

“Tapi nak halang Alisa directly touch her skin, Mommy pun cuba beli ni. Tambahan, teething glove jenis ni bila kena air liur dia cepat kering sebab materialnya bukan cotton macam sarung tangan biasa,” kongsinya.

Selain memakaikan sarung tangan pada waktu tertentu, Hanis juga mengesyorkan ibu untuk membersihkan muka bayi dengan kapas dan air atau henti basuh muka bayi dengan sabun.

Sekiranya perlu berjumpa doktor untuk rawatan susulan serta pastikan ibu menyusu jaga diet kerana mungkin pemakanan ibu jadi punca anak mengalami kulit sensitif atau gatal.

Sumber: ig Alisa Aisyah & Hanis Zalikha