Sepatutnya pada usia 15 bulan anak kita dah boleh kenal lebih kurang 5-6 bahagian tubuh. Kemahiran kenal bahagian tubuh ini penting sebagai indikator yang anak kita tu, berkembang secara normal dan seiring usianya.

Menurut Terapis Cara Kerja, Aisyah Rozalli, ada sebab anak perlu tahu bahagian tubuhnya seawal usianya 1 tahun 3 bulan.

Ini saya senaraikan 7 kepentingan kenapa anak seawal 15 bulan, dah kena kenal bahagian tubuhnya:

1. Sosial komunikasi.
Ini menandakan perkembangan sosial & komunikasi anak kita baik. Dia boleh tengok kita, faham kita dan join in dengan kita setiap kali kita cuba main / engage dengan dia.

2. Reseptif bahasa.
Bila anak kita boleh tunjuk bahagian tubuh badannya yang kita sebut, itu tandanya anak kita sudah mula ada reseptif bahasa yang baik. Anak kita boleh faham apa yang kita sebut. Reseptif bahasa yang baik, penting untuk ekspresif (sebut) bahasa nanti.

3. Kesedaran tubuh.
Ini memang benda paling asas. Anak perlu sedar kedudukan bahagian tubuhnya. Kalau tak sedar, dan seakan tak aware, anak akan susah nak belajar pelbagai kemahiran lain. Anak susah nak belajar toilet training, anak susah nak belajar makan sendiri, anak susah nak belajar menulis juga nanti tau.

IKLAN

4. Sensori sentuhan.
Sebenarnya bukan hanya sensori sentuhan anak bagus kalau anak boleh tunjuk bahagina badannya. Sensori penglihatan, pendengaran anak juga bagus.

5. Fokus & perhatian.
Anak yang kenal anggota badannya pada usia 15 bulan itu, tandanya anak kita ada fokus dan perhatian yang mencukupi untuk dia belajar “exchange”. Dia boleh bertukar maklumat dengan kita. Maka, senanglah kita nak ajar anak kita tu berinteraksi.

6. Kemahiran konsep asas.
Anak yang boleh kenal bahagian tubuhnya, akan lebih mudah nak di ajar konsep asas. Konsep asas ni termasuk nak ajar bentuk, nama objek lain, nama pergerakan, kedudukan. Macam “besar, kecil”, “atas, bawah”. Semua tu penting untuk bank perkataan anak.

IKLAN

7. Memori visual & auditori.
Ini merujuk kepada kemampuan anak untuk ingat apa yang dilihat dan didengar. Kemahiran ini penting untuk anak belajar melabel benda, dan seterusnya bercakap dengan lebih baik.

Penting kan kemahiran yang nampak simple ni? Semoga bermanfaat perkongsian ini. SHARE kan maklumat ni pada rakan-rakan ya.

Kredit: OT Aisyah Rozalli

IKLAN

 

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)