Bila ditanya pasal anak kerap jatuh sakit. Dah dah lah bagi anak minuman macam macam warna. Dah dah lah bagi anak makan cikendes. Jajan garam segunung. MSG sebukit. Dah dah lah beri muka sebab kesian anak nak main gajet.

Dalam mendidik, ada masa ibu bapa kena jadi tegas. Tegas bertempat. Tegas untuk kebaikan anak. Anak perlu membesar dengan sihat.

Tak perlu ajar anak ambil suplemen itu ini untuk jadi kuat dan sihat. Mereka masih kecil. Tak pasal-pasal rosak buah pinggang anak.

Menurut Dr Rizal Abu Bakar ubat semula jadi untuk imuniti anak kuat adalah dengan amalkan 6 aktiviti ni.

Berjemur

Tak perlu sunning ala ala orang putih. Cukup selama belasan minit di bawah sinaran matahari pagi.

Bekal vitamin D untuk sistem imun. Baiki mood dan karakter anak. Elak anak jadi mudah marah. Selain itu boleh elak masalah rabun dekat. Paling padu, berada di luar rumah selama 30-60 minit dalam sehari.

Pakar Kongsi 6 Aktiviti Ini Kuatkan Sistem Imun Anak. Tak Perlu Bazir Beli Suplemen!

Grounding

Saya pun suka buat. Kebiasaan lepas buat kerja. Saya keluar sekejap dan nikmati alam. Tanggalkan kasut dan jalan di atas rumput.

IKLAN

Ikut kajian, grounding bantu redakan inflamasi dan kurangkan sakit dari segi emosi dan mental.

Bantu degupan jantung normal. Baiki kualiti tidur. Kurangkan hormon stres kortisol. Bantu anak untuk tahu cara tenangkan diri apabila sedang marah.

Messy Play Luar Rumah

Aktiviti luar rumah boleh buatkan otak anak lebih bijak. Bantu kembangkan minda dan biarkan mereka belajar sendiri.

Ini dapat tingkatkan skil komunikasi. Mereka reti bergaul dengan anak anak lain. Jika kurang didedahkan dengan aktiviti luar rumah mereka berisiko untuk kurang bina oto, kurang tahu cara kawal emosi dan anak mudah jadi terlalu manja atau terlalu degil.

Pakar Kongsi 6 Aktiviti Ini Kuatkan Sistem Imun Anak. Tak Perlu Bazir Beli Suplemen!

Riadah Keluarga

IKLAN

Luangkan masa untuk pergi travel boleh eratkan hubungan. Family bonding itu penting agar anak berasa selesa dan selamat. Minda lebih terbuka dan boleh belajar perkara baru

Boleh buat aktiviti berjalan kaki. Bila sentiasa aktif, badan sentiasa bakar lemak dan sel-sel rosak sentiasa ditapis keluar.

Makanan Tinggi Prebiotik

Anak kena beri makan makanan tinggi serat, protein dan prebiotik untuk sistem imun sihat.

Usus juga perlu dalam keadaan terbaik  dan sebaiknya elak bagi anak makan makanan berproses. Makanan tinggi gula dan tinggi pengawet serta pewarna.

OTAK kecut. Sel neuron tak bertambah. Jangan jadi penyebab OTAK anak lembab, kemudian, jadi salah mereka.

IKLAN

Pakar Kongsi 6 Aktiviti Ini Kuatkan Sistem Imun Anak. Tak Perlu Bazir Beli Suplemen!

Tidur Berkualiti

Ini ubat natural untuk pulihkan badan. Anak yang tengah membesar perlu tidur cukup. Senang cerita, tidur kena pada tahap kemampuan tinggi -Tidur nyenyak.

Tapi! Elak bagi anak kerap tidur meniarap. Risiko sleep apnea. Sukar bernafas. Punca dengkur kuat.

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar (Neuroversiti.com)

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/

Pakar Kongsi 6 Aktiviti Ini Kuatkan Sistem Imun Anak. Tak Perlu Bazir Beli Suplemen!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI