Seorang ayah memainkan peranan yang penting dalam kehidupan anak-anak. Apa saja yang dilakukan oleh si ayah akan menjadi contoh pada mereka. Malahan, apa saja yang keluar dari mulut ayah akan dipercayai oleh anak. Begitulah besarnya impak kehadiran seorang ayah dalam kehidupan si anak.

Artikel Menarik: [Saja-Saja Support, Tak Sangka Lukisan RM1 Anak Jual ‘Laku Teruk’. Ayah Ini Kongsi Ceritanya!]

Oleh itu, jadilah ayah yang TERBAIK buat anak-anak. Menjadi ayah yang sempurna bukan sahaja apabila anda menyediakan keperluan untuk keluarga. Ia lebih dari itu, kerana figura seorang ayah itu sangat diperlukan oleh anak-anak dari segi emosi juga.

Pakar Kongsi Cara Jadi Ayah TERBAIK. Lepas Ni, Sikit-Sikit Anak Cari Ayah!

Menurut perkongsian dari Dr Taufiq Razif, ada beberapa cara untuk menjadi ayah yang lebih baik;

Cara menjadi ayah yang lebih baik
1. Be present
Kadang tanpa sedar jasad kita bersama anak tetapi anak kita tak merasa pun kehadiran kita.
Kenapa?
Kerana jasad ada di tepi anak tetapi fikiran dan fokus menerawang jauh entah ke mana. Hanya dengan ‘be present, be here, be now’ maka barulah anak merasa disayangi dan dihargai.

Pakar Kongsi Cara Jadi Ayah TERBAIK. Lepas Ni, Sikit-Sikit Anak Cari Ayah!

IKLAN

2. Be willing to listen
Kadang tanpa sedar kita seakan mendengar tetapi anak boleh rasa yang kita mendengar untuk diri kita, bukannya untuk diri mereka.
Anak nak kita dengarkan :
– isi hati mereka
– emosi mereka
– perasaan mereka
– pendapat mereka
– hajat dan kemahuan mereka
‘listen to understand, not to reply’

Artikel Menarik: [Kagum Tengok Cara Hanis Tegur Alisa Bila Kata Manggis Tak Sedap. Lembut Tapi ‘Sampai’]

3. Be supportive
Kadang kita cuba support anak tetapi tanpa sedar kita sedang support keinginan dan ‘expectation’ kita semata mata tanpa kita pedulikan keinginan dan kemahuan anak.
Anak adalah individu yang berbeza daripada diri kita. Mereka ada passion dan minat tersendiri yang mungkin berbeza sama sekali dengan apa yang kita fahami selama ini.

Pakar Kongsi Cara Jadi Ayah TERBAIK. Lepas Ni, Sikit-Sikit Anak Cari Ayah!

IKLAN

Tak selamanya anak perlukan bantuan kita. Kadang mereka cuma nak kita sokong dan galakkan mereka sahaja. Itu sudah sangat membahagiakan mereka.
‘didiklah anak mengikut zaman mereka’

4. Be firm
Tegas bukan bermakna garang dan garang tidak selamanya tegas. Tegas bermaksud kita ada pendirian kita sendiri.
Tak semua perkara kita kena ikut anak kita.

Ada masanya kita perlu bertegas untuk kebaikan anak kita. Kita tak mahu anak kita menjadi ‘spoiled child’ yang mana akan membesar menjadi ‘spoiled adult’ yang akan menyusahkan ramai pihak kelak.

IKLAN

Tidak dinafikan, anak lebih suka merujuk tentang sesuatu hal pada ibunya. tetapi tidak dapat disangkal kehadiran ayah juga perlu untuk memberi rasa selamat dan dilindungi. Untuk menjadi yang terbaik tidak mudah, tetapi kita boleh sentiasa terus mencuba dan ia pasti TIDAK MUSTAHIL. Semoga dengan perkongsian dari Dr Taufiq ini dapat memberi manfaat kepada para ayah yang membaca.

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Pakar Kongsi Cara Jadi Ayah TERBAIK. Lepas Ni, Sikit-Sikit Anak Cari Ayah!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI