“Ajar anak menggunakan ayat yang mudah kalau nak meraka pandai bahasa lain”, perkongsian yang menarik dari Puan Arda’a Ali ibu kepada adik Fatimah Noryyah di program TV Pa&Ma pukul 12 tengah hari di Astro Prima dan Maya HD. Beliau turut berkongsi cara mendidik anaknya menguasai bahasa lain.

CARA MENDIDIK ANAK MENGUASAI BAHASA LAIN

Saya mulakan dengan ayat-ayat yang mudah dalam bahasa Mandarin. Bila Fatimah sudah boleh gunakan bahasa tersebut, dia akan menggunakan dalam gaya bahasa yang mudah.

IKLAN

Semasa saya menjadi guru Mandarin, saya belikan anak saya buku mandarin tahap rendah. Dia mula belajar sebutan dan tulisan. Saya selalu tekankan cara menyebut empat bunyi yang penting dalam bahasa Mandarin.

IKLAN

Bagi Fatimah pula, bahasa Mandarin ini sangat mudah kerana ibunya pandai berbahasa Mandarin. “Di rumah saya dan ibu menggunakan bahasa Mandarin sebagai bahasa pertuturan dan kami selalu berlatih”.

Fatimah anak yang cepat belajar. Dia mula masuk pertandingan menyanyi di sekolah dan ketika itu ada ibu kawanya memperkenalkan Fatimah kepada juri di satu pertandingan menyanyi di Kepong. Selapas itu juri tersebut menghantar suara Fatimah ke Negara China. Fatimah menjadikan nyanyian sebagai minat dan bahasa Mandarin sebagai kelebihan buat dirinya.

IKLAN

Untuk ketahui lebih lanjut bagaimana peranan ibu bapa dan tip untuk menjadikan anak sebagai Si Cilik Multi Lingual boleh tonton episod ulangan Si Cilik Multi Lingual yang dibawakan oleh Novamil di Astro Prima & Astro Maya HD pada jam 9 malam nanti.